Teff - En glutenfri helkorn

Undrar du om teff? Läs vidare för en definition av fullkorns teff, inklusive var du hittar den, hur man lagar mat och även några teff recept.

Vad är teff?

Teff är en helkorn , som liknar andra mer välkända hela korn som korn, vete bär och quinoa . Det har fått ny popularitet nyligen på klackarna av andra alltmer populära så kallade "forntida korn" som freekeh och quinoa. Till skillnad från de flesta hela kornen är teff ett glutenfritt korn lämpligt för de flesta celiacier och de med glutenintolerans eller bara någon som försöker minska mängden gluten som de äter.

Medan amerikanska kök och glutenfria kockar precis börjat upptäcka teff har det varit en häft av etiopisk mat i generationer. Om du någonsin har haft en måltid på en etiopisk restaurang, var det troligen tjänat på dig på en mjuk, smidig och svampliknande platbräda som heter "injera", som är gjord av teff.

Se även: 8 friska helkorn som du ska försöka

Shopping för teff

Teff är lätt att upptäcka, eftersom den mörka färgen och den lilla storleken gör att den sticker ut bland de andra kornen. Det ser lite ut som små linfrön eller bruna vallmofrön när hela. Du kan hitta teff vid sidan av andra hela korn (ibland i bakgången eller med andra frukostkorn som havregryn) i de flesta livsmedelsaffärer och i vissa välskötta livsmedelsbutiker. Till skillnad från andra hela korn, är du väldigt osannolikt att hitta teff i bulkfacken i livsmedelsbutiker.

Matlagning med teff

Varje helkorn har en något annorlunda matlagningsprocess, och teff är inget undantag.

Teff kan förberedas med så lite som en kopp vatten för varje kopp teff och upp till 4 koppar vatten för varje kopp teff. Om du inte letar efter en krämig grötliknande maträtt rekommenderar de flesta att laga teff i ca 1 3/4 koppar vatten för varje kopp torr teff . Om du vill ha något mer som en mjuk och krämig frukostflingor, vill du lägga till mer vatten för att få en mjukare konsistens.

För att laga teff, låt den koka i ca 20 minuter, sedan fluffa den med en gaffel, precis som du skulle med quinoa eller couscous.

En kopp torr fullkorns teff kommer att ge nästan tre koppar när de lagas, så planera därefter!

Är teff frisk? Vad är näringsvärdet av teff?

Medan quinoa är välskött av vegetarianer och veganer för sitt höga proteininnehåll, kan vegetarianer och veganer älska teff för sitt höga kalciuminnehåll. En kopp kokad teff innehåller en hel del 123 mg kalcium.

Enligt CalorieCount har 1/4 kopp torr teff (ca 3/4 kopp kokt), bara 180 kalorier och 1 gram fett, vilket gör det till en kalori och nästan fettfri mat.

Recept med teff

Klar för att ge teff ett försök i ditt kök? Här är några vegetariska och veganska recept med teff: