Sunt rostat blomkål och gurkmejssoppa recept

Vill du slå vinterns blues eller helt enkelt behöver en hälsosam, näringsrik och välsmakande maträtt så titta inte längre än denna rostade blomkål och gurkmejsoppa.

Hur och när fick blomkål det här bra? När vi började rosta det, en process som behåller alla fantastiska smaken av blomkålen och mer som sötmen förbättras och det tar också en otrolig nytta. Rostning håller så mycket mer av näringsämnena, som, om du är intresserad, innehåller en anständig dos av vitamin C, folat och en bra källa till fiber och vitamin K.

Gurkmejan ger sin egen godhet till festen också med bland annat att vara en stor antiinflammatorisk

Soppaen är förtjockad med potatis, så det passar också många kostvanor, inklusive vegetarianer, veganer, gluten och mjölkfri. Något av en super soppa.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förvärm ugnen till 200C / 400F / Gas 6

Ta blomkålen och bryta in i antingen floretter eller tjocka skivor (båda sätten fungerar). Lägg blomkålen på ett bakplåt, dryck med fyra matskedar olivolja och kasta blomkålen runt för att försäkra dig om att den är täckt. Strö med en bra nypa saltflakes.

Poppa brickan i mitten av den förvärmda ugnen och steka tills blomkålskenorna är välbruna och nästan svart, men inte brända; detta borde ta cirka 15 minuter,

Medan blomkålen lagar mat, värm den kvarvarande oljan i en stor sopppanna tills det är varmt men inte rökt. Tillsätt lök, morot, selleri, rör om och koka sedan i två minuter. Tillsätt vitlök och rör om igen. Koka i 5 minuter för att mildra grönsakerna.

Tillsätt gurkmeja till det varma lagret och ge det en bra rörelse. Om du använder fräscha, skalla gurkmejan med en teskedskant, lägg den i det heta lagret och låt det smaka i 5 - 10 minuter eller tills lagret har en härlig guldfärg. Stam innan du lägger till soppen.

Häll gurkmejseln i kokta grönsaker, lägg till potatisbitarna och koka och koka i 10 minuter. Vid denna tidpunkt bör blomkålen kokas.

Boka några rostade floretter för garnering, tillsätt sedan kvarvarande blomkål till soppan och koka i ytterligare 10 minuter så att potatisen kokas genom att testa med en skarp knivpunkt.

Häll soppan försiktigt i en matberedare eller Thermomix om du har en och blanda för att skapa en mjuk, tjock soppa. Smak och justera kryddan.

Servera varma i varma skålar och garnerade med rostade floretter. Soppaen kommer att hålla i några dagar i kylskåpet och fryser också bra.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 225
Totalt fett 14 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 153 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 4 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)