Maneter Salad - Haepari Naengchae Recept

Detta är en färsk, utsökt och ganska imponerande (till icke-koreanska) sallad som är lätt att göra hemma. Det är färgstarkt, fullt av olika texturer, och har en fin bit från senapslingningen. Detta är en traditionell koreansk maträtt som du aldrig behöver byta eller modernisera om du inte vill - det är så, så bra och balanserat.

Jag tror inte att vi någonsin åt denna maneter sallad regelbundet hemma, men jag växte upp med att äta detta på fester, bröllop och andra festliga koreanska måltider. Jag förstod inte att den knackiga, snygga delen var maneter tills jag var i mina tonåringar, och jag skulle bara avslöja det för min man ett decennium senare när vi var i våra tjugoårsåldern. Maneterna lägger mycket textur på maträtten men smakar inte särskilt "fiskig" eller skaldjur-y, vilket är nog varför du kan äta det i flera år och bara anta att det är en annan mystisk rot eller grönsak.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blöt på maneten i kallt vatten i ca 30 minuter för att ta bort saltet.
  2. Efter 30 minuter, ta bort och sätt i kolven för att dränera.
  3. Häll mycket varmt vatten över maneterna i kolven.
  4. Omedelbart dunk maneter i isvatten.
  5. Tappa igen i kolven.
  6. Torka torrt kort och sätt till en blandningsskål.
  7. Lägg till krabbekött , gurka och morötter och krydda med gurka, citronsaft, vinäger, socker, senap, salt, vitlök, sesamfrön.
  1. Kasta bra att kombinera.

Obs! För sort kan du färgglada grönsaker för att göra detta ännu snyggare - tunt skivad röd, gul och apelsinpeppar och rödkål gör en imponerande regnbågssalat.

Några intressanta uppgifter om att äta maneter:

"Maneter är ätbara, och i hela Asien är den knäckiga konsistensen och intetsägande smaken bara de sorters saker som diners blir mycket upphetsade. Mer än 900 miljoner pounds jellies syftas målmedvetet till konsum på årsbasis. Gelatinous zooplankton, den vetenskapliga catchall term för maneter, har drivit i havet i ca 400 miljoner år - de är de äldsta multiorganiska djuren och människorna verkar ha förstagt ut att de gjorde en bra måltid för omkring 1700 år sedan, i Kina. " - från TakePart.

"Att äta torkade maneter är mycket näringsrik och de innehåller mycket bra ämnen ... de innehåller mycket kalciumbindande proteiner som förbättrar minnet och hjälper till att bekämpa åldersrelaterad kognitiv nedgång. I en studie sattes 56 deltagare på en maneter diet och det visade sig att 57% av dem upplevde minnesförbättringar. Normalt producerar hjärnan kalciumbindande proteiner av sig själv, men när vi blir äldre minskar dem i antal ... Samtidigt innehåller torkade maneter kollagen som kan vara till hjälp för behandling av artrit och synliga tecken på åldrande igen.Jellyfish skördas också för sitt kollagen och detta kan användas i många skönhetsprodukter.

Mest grundläggande är dock maneterna mestadels protein och vatten vilket betyder att det är en mycket magert källa till aminosyror med mycket få kolhydrater eller fetter som gör dem till en perfekt dietmat. "- från Healthguidance.org

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 150
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 70 mg
kolhydrater 31 g
Kostfiber 4 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)