Soboro Donburi (Ground Chicken Bowl)

Soboro Donburi, även känd som Soboro Don, är en klassisk japansk maträtt av kryddat markad kyckling som serveras över en säng av ris. Denna stil av maträtt där olika kombinationer av mat serveras över ris, vanligtvis i en djup skål, är känd som donburi-köket. Ofta förkortas termen donburi till don, och används utbytbart.

På japanska hänvisar termen soboro inte bara till kokad markad kyckling, men också alla typer av protein (kött, nötkött, fisk eller ägg) som kokas i fina eller smuliga bitar. Soboro serveras vanligtvis över ångat ris och fungerar nästan som en typ av rissortering eller garnering, på samma sätt som hur smörgåsar (japanskt torkat ris) kryddas över ris som kryddor.

Ground chicken soboro donburi serveras ofta med både markerad kyckling och finförvrängd ägg. Det är emellertid inte ovanligt att betjäna soboro donburi med strikt kryddat mark kyckling, uteslutande det ryckta ägget. En annan variant av soboro donburi är tillsatsen av kokta gröna grönsaker, såsom gröna bönor eller söta ärter.

Soboro Don kan serveras som en måltid , men fungerar också vackert som en bento lunch .

Artikel redigerad av Judy Ung.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Observera, detta recept förutsätter att ångat ris är kokt och tillgängligt för användning.
 2. Gör soboro (jordad kyckling).
 3. I en mellankåpa, kombinera sojasås, socker, mirin och ingefära över medium låg värme.
 4. Tillsätt marken kyckling till pannan med såsen och blanda väl. Smaka på kycklingen, och medan den lagar mat, rör den hela tiden och krymper den markerade kycklingen tills den kokas igenom. Om kycklingen ständigt rörs under tillagningen, hjälper den till att skapa fina bitar av markad kyckling, snarare än stora bitar. Avsätta.
 1. Nästa gör äggen.
 2. I en liten skål, slå äggen bra.
 3. Tillsätt socker, mirin och salt till det slagna ägget och blanda väl.
 4. Värm en mediumpanna på medium låg värme. Om du inte använder en non-stick-pan, var noga med att belägga pannan med canolaolja för att förhindra att ägget sticker. Tillsätt äggblandningen i pannan och krympa ägg, ständigt rörande med ätpinnar. Ständigt rörande äggen hjälper till att skapa fina bitar av äggröra.
 5. Servera ångad ris i fyra djupa donburi (skålar).
 6. Placera kyckling soboro på ena sidan av skålen, och krypta ägget längs sidan kyckling soboro, vilket skapar två olika sektioner för kyckling och ägg.
 7. Skapa eventuellt en tredje sektion med kokta gröna bönor skivad på diagonalen.