Nikujaga Recept

Nikujaga översättar bokstavligen "kött och potatis" - niku betyder "kött" och jaga betyder "potatis" på japanska. Det är en komfortmat, och den japanska versionen av köttgryta. Nötköttet i Nikujaga tillsätts mer för smak än substans. Detta är en riktig arbetshorse för det japanska hemköket. Den är hög i energi, låg på prep-tid och mycket välsmakande.

Det nötkött du använder kan vara allt från markchuck till korta revben bara se till att du använder en skärning med tillräckligt med fett. Annars kommer köttet att torkas ut. Som namnet antyder måste du lägga till potatis, men du kan också lägga till morötter och lök för färg och smak. Utöver det kan du lägga till ganska mycket vad du vill.

Potatis som används i Nikujaga är allt du vill. Om du gillar mjuk och fluffig, använd Russet potatis. Om du gillar mjuk och krämig, använd Yukon. Russetpotatis, eftersom de är mjuka, tenderar att lösas upp i buljongen, men det gör den här rätten också bra.

Nikujaga är lagad i Dashi eftersom den tillägger umami (en smaklig smak), men lågnatriumbiff lager eller till och med vatten skulle fungera bra. Dashi är en otroligt enkel buljong, och den utgör en av de kulinariska hörnstenarna i den japanska matlagningen. Det görs på cirka 10 minuter med bara 3 ingredienser: vatten, kombu (torkad kelp) och bonito fiskflingor. Den resulterande klara buljongen smakar som kärnan i havet.

Nikujaga är traditionellt kryddat med sojasås, socker och mirin vilket ger den en smaklig söt smak, men du kan ha lite kul här och krydda den med ingefära, vitlök, tomater och örter.

Liksom varje gryta är detta en av de rätterna som smakar ännu bättre nästa dag, så gör en stor sats och njut av rester i några dagar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm 1 msk. av vegetabilisk olja i en djup kruka och saut köttet på hög värme tills det ändrar färg.
  2. Tillsätt lök, morot, potatis och shirataki i potten och sauta ihop.
  3. Häll dashi soppa och koka.
  4. Vrid ner värmen till medium och skumma bort eventuellt skum eller orenheter som stiger till ytan.
  5. Tillsätt socker, mirin och sojasås och sätt ett dropplock.
  6. Smaka på tills grönsakerna mjukas.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 518
Totalt fett 10 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 38 mg
Natrium 1,168 mg
kolhydrater 86 g
Kostfiber 9 g
Protein 24 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)