Senapval och förvaring

Förberedd senap kommer inte att förstöra, men det kommer drastiskt att förlora smak med åldern

Senap och urval

Frön: De flesta marknader bär senapfrön i flera former, inklusive hela, mark och pulverform. Pulveriserad senap är en kombination av bruna och vita frön blandade med gurkmeja eller saffran för extra smak och färg. Det finns nu ett antal specialtorkade senapar som finns tillgängliga, såsom chili-senapspulver, pepparkorn, mint och gräslök. Du kan göra dina egna smakrika senapspulver genom att tillsätta torkade smakämnen till enkel vanlig pulveriserad senap och undvika gourmetkostnaden.

Förvara hela senapsfrön i lufttäta behållare på en sval, torr plats upp till ett år. slipad och pulveriserad senap i upp till sex månader.

Senapsolja: Intensivt het och kryddig senapsolja är härledd från pressning av senapsfrön. Det finns på special-, indiska och orientaliska marknader. Oljan är en fin guldfärg och ganska aromatisk. En liten flaska kommer gå en väldigt lång väg. Det ska förvaras i kylskåpet, eftersom det lätt blir skarpt.

Förberedd senap: Eftersom den är förberedd med en syrakomponent och salt, kommer förköpt beredd senap inte att förstöra. Det kommer emellertid att förlora smak och eld när det åldras, även när det är oöppnat, och dubbelt så för smakämnen. Använd oöppnad senap inom ett år. Om du inte använder mycket senap, rekommenderas att du köper små burkar och fyller ofta för den mest effektiva och mest robusta smaken och värmen. Förberedt senap i kylskåp och använd det så fort du kan, även om det kan användas säkert upp till ett år.

Öppet senap håller bara cirka en månad vid rumstemperatur, så var noga med att kyla den.

Många kedjemarknader och orientaliska marknader kommer också att bära senapens gröna eller löv från den bruna senapsväxten, som kokas mycket som spenat eller helt enkelt ätas rå. Smaken av greenerna påminner om beredd senap, med en parfymkant och en antydan av rädisa.