Soutzoukakia - Yiayias kryddade köttbullar i sås från Smyrni

Soutzoukaki ( uttalad soo-tzoo-KAH-kyah) kommer från det turkiska ordet " soutzouk ", vilket betyder korv, så det borde inte komma som en överraskning att dess kryddor är mer turkiska än grekiska. De har ändå antagits av de flesta grekerna som en traditionell favorit. Kummen ger köttet en unik smak.

Dessa kryddade köttbullar är formade som små kebabar. De är lätt stekt och badas sedan i en vinsötad tomatsås. De haglar från Smyrni eller modern Izmir.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blöt brödet i lite vatten i en medelstor skål. Tillsätt 1/2 kopp sött rött vin och låt brödet absorbera vätskan i några minuter.
  2. Krymp vätskan ut ur brödet, riva den sedan i små bitar och lägg den till markköttet.
  3. Tillsätt vitlök, kummin, salt, peppar och ägg. Blanda väl för att införliva alla ingredienser.
  4. Använda delar av köttblandningen omkring storleken av en stor valnöt, bilda korvliknande rullar ca 4 tum långa och 1½ tum tjocka.
  1. Värm en tum av vegetabilisk olja i en stekpanna och lägg försiktigt soutzoukakien i pannan. Stek dem tills de är ljust bruna på alla sidor. Tappa på pappershanddukar och lägg åt sidan.
  2. Förbered såsen i en nederländsk ugn medan soutzoukakien stekar . Tillsätt 1/4 kopp olivolja till botten av pannan, lägg sedan till tomatsås, socker, kanel och kvarvarande kopp vin.
  3. Fyll den tomma tomatsåsburken med vatten och lägg den till den nederländska ugnen också.
  4. Koka såsen över medelhög värme tills en del av vattnet har förångat och såsen har förtjockats. Lägg soutzoukakia i såsen när de är färdiga att steka.
  5. Värm såsen och soutzoukakien till koka och ta bort från värmen. Låt korvarna sitta och absorbera såsen i några minuter före servering.

Tips och variationer:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1013
Totalt fett 43 g
Mättat fett 13 g
Omättat fett 21 g
Kolesterol 286 mg
Natrium 659 mg
kolhydrater 63 g
Kostfiber 4 g
Protein 78 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)