Asanka: Den ghanesiska slipkruven

Ghanesiska köket gjort det traditionella sättet är alltid friskt, kräver en omtänksam tid att skapa och på grund av den naturliga obehandlade naturen av ingredienser som används, behöver normalt specialverktyg och tekniker för att förbereda. Detta resulterar i den hälsosammaste och renaste formen av mat du kan hitta eftersom alla ingredienser som används är färskt och obearbetat, därför är alla näringsämnen och naturliga godheten i maten redo att tjäna.

Ett exempel på detta är den pounding trämortel som används vid framställning av fufu från pounding yams eller plantains. En annan är det som kallas den traditionella mixern (speciellt lämplig där det inte finns någon el) eller bättre känd som den pounding potten.

Ga-folket i Greater Accra kallar det Kaaa medan Akanerna från Ghana Ashanti-regionen (Southern & Central Ghana) kallar det apotoyewaa eller asanka. I själva verket är den direkta översättningen av apotoyewaa enligt en av mina läsare, Owusu Koranteng, slipkruka eller bländare.

Kaaa är en bred lera maträtt med åsar. Den är ganska solid i konstruktion och tung att hantera. Det kommer normalt med en trämaskare med vilka ingredienser krossas. Naturligtvis är man välkommen att använda den moderna typen av blender i form av en handhållen elektrisk mixer, men det här omvandlar inte ingredienserna och extraherar de naturliga smakerna från oljor och ezymer som Kaaa skulle, och orsakar därför slutresultatet att förlora sin ursprungliga smak.

Fran Osseo-Asare av Betumi Blog, som specialiserat sig på ghanesiskt kök, förklarar skillnaden vetenskapligt här.

Att använda en kaaa kräver ordentligt skicklighet. Att använda rätt teknik är viktigt för att du inte kommer att hamna med mycket ömma handleder. Använd styrkan på hela din underarm i stället för att använda din handled för att undvika missbruk av kaa; och ansträngning av dina fattiga handleder!

Första gången jag använde en kaaa, kände jag mig som om slipprocessen skulle ta för evigt och så har jag lärt mig att utöva tålamod med att använda det. I efterhand var misstaget jag gjorde att hugga upp ingredienserna i bitar som var långt för stora för att även en handhald blender skulle slipa utan manipulation. Det bästa är att koka ingredienserna i bitar som är tillräckligt små för att arbeta med. Åsarna som finns i kaaa borde användas till fördelen av att slipa bra. Vad du inte vill göra är att bara pounda ingredienserna i kaaa, men att faktiskt använda friktionen skapad mellan åsarna och träkvarnen för att bearbeta ingredienserna. Du kommer att hitta med tiden att det verkligen är en mild process i motsats till att bara pulverisera ingredienser på det snabbaste sättet möjligt.

Du skulle vara intresserad att veta att slipning och krossning av ingredienser, medan en frekvent användning av asanka, är inte den enda användningen. Det är väldigt användbart i de-hulling black eyed ärter, som du kan läsa mer om här. Den används också i en speciell matlagningsteknik som är populär bland akans där ingredienser röks eller ångas separat, sedan krossas och slutligen värms upp på spisen i asanka. Detta är känt som abom.

Med alla dessa användningar är det dock viktigt att ta hand om asankaen och hålla den ren för att säkerställa hållbarhet. Du kan lära dig mer om att ta hand om din asanka i en ny artikel som kommer att publiceras och länkas snart.

Vill du prova? Läs hur man gör färska pepparsås här .