Pulpo Gallego Recept: En galicisk-stil bläckfisk Tapa

Pulpo Gallego, eller galopisk bläckfisk, är en populär tapa (eller aptitretare) som serveras över hela Spanien idag. Den härstammar i den nordvästra spanska regionen Galicien, där bläckfisk är en specialitet och en gemensam fångst för lokala fiskare.

Det här tapa-receptet kunde inte bli enklare. Det är helt enkelt kokta bläckfisk som serveras med kokt potatis, olivolja och söt spansk paprika.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. För att skära ned kokpunkten för bläckfisken, frys den först.
  2. Ta bort den från frysen och lägg den i en stor kruka med kokande vatten och koka tills det är tillräckligt mjukt att äta. Detta tar vanligen ca 1 timme för en 1 till 2-pund bläckfisk. För att testa dess ömhet, sätt i en kniv där benen och huvudet möts. Om det går lätt, är det klart att äta.
  3. Ta av bläckfisken från vattnet och låt det svalna. Kyl i minst 1 timme. Skär i bitar av bitar, skiv benen i 1/2-tums rundor och huvudet i tunna band.
  1. Skölj potatis och rengör med en grönsakspensel.
  2. Fyll en medelstor kotte halvvägs med vatten. Koka upp över hög värme. Koka potatisarna tills de lätt kan strykas med en gaffel.
  3. Ta bort från värme och placera under kallt rinnande vatten.
  4. Låt svalna, sedan skalsa potatisen. Skär i rundor ca 1/3 tum tjock.
  5. Ordna potatisskivor på en serveringsfat. Placera bläckfisk på toppen. Drizzle med olivolja. Stänk söt paprika över toppen och servera.

Val av bläckfisk

Du kan använda antingen färsk eller frusen bläckfisk. Beroende på var du bor kan det vara lättare att hitta den frusen. Tänk på att färska bläckfisk inte bör lukta fiskig; Det här är ett tecken på att det går illa.

Om det är en ny bläckfisk, be fiskmästaren att städa den för dig. Annars är rengöring bläckfisk inte svårt att göra själv. Var noga med att ta bort bläcksäcken, huvuddelen med ögon, näbb och inre organ.

Om du hittar kokt bläckfisk hos en lokal etnisk eller gourmetmataffär, kommer det att skära ner på den tid det tar att förbereda denna maträtt. Ta enkelt bort det från paketet, skölj och skiva.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 234
Totalt fett 9 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 82 mg
Natrium 396 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 1 g
Protein 26 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)