Okayu

Okayu (japansk risgröt) är en tröstande maträtt med ris och vatten. Det är lätt att smälta, så människor i Japan äter ofta det när de är kalla, återhämtar sig från en sjukdom eller har inte mycket aptit. Det är också en populär barnmat och serveras till äldre. Du kan också hitta det på hotellets frukostbuffébord.

Jämfört med andra lands risgröt är okayu mycket tjockare på grund av förhållandet mellan vatten och ris på 1 till 5. (Kantonesisk konge är 1 till 12.) Detta är ett grundläggande recept för att klargöra okayu, men olika ingredienser som kyckling, lax, ägg och grönsaker som rädisor kan tillsättas om så önskas. Också ibland okayu kokas med lager istället för vatten för att lägga till smak. Men det är tröstande och läckert gjort helt enkelt med några toppings att välja mellan, som grönlök, sesamfrön och umeboshi (syltade aprikoser eller plommon).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tvätta japanskt ris och dränera. Lägg 3 koppar vatten och ris i en kruk med potatis eller en krukväxt med potatis. Låt det sitta i ca 30 minuter.
  2. Täck krukan, lägg den över medelhög värme och koka upp den. Vrid ner värmen till låg och laga riset i ca 30 minuter. Stoppa värmen, lämna på omslaget och låt det ånga i ca 10 minuter.
  3. Lägg på toppings i separata skålar. Säsong okayu med salt. Sked i enskilda risskålar och servera med påfyllningar på sidan.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 174
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 590 mg
kolhydrater 38 g
Kostfiber 1 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)