Middle Eastern Lavash Recept

Det här enkla receptet för lavash, en tunn mjuk flatbread som är populär i Turkiet, Iran och andra länder i Mellanöstern, är gjord med mjöl, vatten och salt.

Lavash serveras med dips som hummus eller baba ghanoush och används för wraps och andra smörgåsar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Belägga en stor skål med olja. Avsätta.
  2. I en mätbägare kombinerar du jäst, vatten och socker. Blanda tills jäst är upplöst. Avsätta.
  3. I en stor blandningsskål, kombinera mjöl och salt. Tillsätt jäst-vatten-sockerblandningen och bilda en deg. Knäddeg i 10-15 minuter med hand eller 5 till 8 minuter med en degkrok i en stativblandare.
  4. När degen är knådad, placera bollen av deg i den oljade skålen. Rul degen runt skålen för att belägga den med olja. Täck och låt stiga i 1 till 1 1/2 timmar, eller tills degen fördubblas i storlek.
  1. När degen har fördubblats, slå ner den för att släppa ut luften. Fortsätt att knäda i ca 5 minuter.
  2. Dela degen i 8 separata bollar av deg. Täck och låt stiga i 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 400 F.
  4. När degenbollarna har stigit, rulla dem ut i tunna rektanglar, ca 12x10 tum för stor lavash eller 8x6-tum för små flatbreads . De ska vara så tunna som pizzadegen.
  5. Överför till perkamentfodrade bakplåtar. Punktera hela ytan av rektanglarna med en gaffels tandar. Pensla deg med vatten och strö med sesamfrön och vallmofrö om så önskas.
  6. Baka i 20 till 25 minuter eller tills det är guldbrunt. Ta ur ugnen och äta medan den fortfarande är varm eller när den är kall.

Obs! Vänta inte för länge att äta lavash efter att ha bakat det. Detta bröd torkar ut snabbt och blir ofta skört och / eller svårt att tugga. Om du inte planerar att äta det omedelbart, frys det i en zip-toppåse så snart det svalnar till rumstemperatur.

Vad är lavash?

Lavash är en kombination av mjöl, vatten och salt. Brödets tjocklek skiljer sig beroende på hur platt och tunn du rullar ut. För extra smak kan du strö på antingen rostat sesam eller vallmo frö innan du bakar.

Traditionellt kokas lavash mot de ljuka ugns heta väggar.

Ursprunget till Lavash

Mat experter tror lavash, en osyrad flatbread härstammar i Armenien, medan andra foodies hävdar att den först uppstod i Mellanöstern. Oavsett var den härrörde, är det nu ett populärt bordbröd i hela Mellanöstern.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 69
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 614 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)