Marinerad bläckfisk i Grekisk Recept Olja och Vinäger

På grekiska: χταπόδι ξυδάτο, uttalad khtah-PO-thee ksee-THAH-toh

Bläckfisk är en utmärkt favorit som förrätt eller meze, och denna marinerade version är särskilt öm. Det kan göras före tid och förvaras i kylskåp i flera dagar.

Vad du behöver

Hur man gör det

En anteckning om bläckfisk: Octopus förlorar mycket av sin volym under matlagning, så förvänta dig att den färdiga maträtten kommer att se ut som ganska lite mindre än den ursprungliga kvantiteten.

Om bläckfisken inte har rengjorts:

 1. Under rinnande vatten, ta bort och kassera bläcksäcken , magen och ögonen från det stora huvudhålrummet.
 2. Ta bort näbben, längst ner på huvudet där den förenas med tentaklarna, med en skarp kniv. (Squeamish? Använd gummihandskar.)

Hur man lagar bläckfisken

 1. Placera hela bläckfisk i en kruka med tillräckligt kokande vatten för att täcka generöst. När det återupptas kokar, laga mat i 10 minuter.
 2. Avlägsna från värme och dränera. När det är tillräckligt kallt att hantera, gnugga bläckfisken med händerna under rinnande vatten för att ta bort det mörka yttermembranet. Detta kommer ganska lätt ut, och om det inte kommer allt, är det okej.
 3. Placera bläckfisken i tryckkokaren med tillräckligt med vatten för att täcka. Koka, försegla, och när trycket är uppnått, sänka värmen och koka i 10 minuter.
 4. Använd snabb tryckfrisättning, ta bort bläckfisken och dränera.
 5. När bläckfisken är sval nog att hantera, skära i bitmåttiga bitar. (Klipp tjockare delar i bitar 3/4 till 1 1/2 tum långa och tunnare bitar upp till 3 inches långa.)
 6. Placera i en skål med vattnet (sparat från tryckkokaren), ättika och 2 matskedar olivolja och blanda väl.
 7. Täck och kyl i minst 5-6 timmar före servering.
 8. Obs! Marinaden bör täcka bläckfisken. Om det inte gör det, blanda lite mer.
 9. För att servera, ta bort från marinaden (som kan bli lite geliknande), drizzle med olivolja och strö med oregano.

Serveringsförslag: Marinerad bläckfisk går också bra som en skål med fakes ( linssoppa ), kanske lite blomkål och grekiska oliver . Som en meze är det perfekt med ouzo.