De fem elementen: Vattnet eller njureelementet

Vinter, från 21 december till våren equinox den 21 mars

Vinter reglerar vattenelementet, eller Zhi. Det är den vilande säsongen, när allt liv styrker sig djupt i jordens barm. Det är en gestationstid att fylla livets brunnspring så att när våren kommer , kommer den uppsamlande energin att brista fram med ny tillväxt.

Vattenelementets färg är svart, dess riktning är norr, dess smak är salt och de tillhörande organen är blåsor, binjurar och njurar.

Det finns också en stark korrelation mellan vattenelementet och våra reproduktionsorgan. Zhi ansluter till vår första och andra chakran såväl som till planeten Merkurius. Tiden för blåsan är 3 till 5 pm; njure är 5 till 7 pm
Enligt 5-elementsteorin styr våra njurar vår vitala livskraftenergi. Zhi, eller anda av njureenergi, ansluter sig till det enhetliga fältet av medvetande och vårt instinkt för att upprätthålla livet och "surthrive". Det ger oss mod att förena oss med vad kineserna hänvisar till som Tao (universets "Way" eller primordiala natur) och vår medfödda visdom.

Våra njurar reglerar vattenmetabolism, våra könsorgan och fertilitet, ben, tänder, hår och hörsel. Med andra ord är njurenergi oerhört viktigt för vår hälsa. De flesta amerikaner har viss obalans i sin njureenergi på grund av våra dieter och hög stresslivsstil. Överflöd och missbruk av alla slag (kön, droger, arbete, överutbildning i sport), konstant stress, trauma, förlossning och tung menstruationsblödning kan alla leda till njurutarmning.

På en känslomässig nivå är ostadighet, rädsla och en ovillighet att möta vår andliga smärta alla symptomatiska av avbrytande från vår djupa visdom och vårt förhållande till livet självt.
Medan njureproblem kan uppstå när som helst på året, är vintern vår säsong för att ta extra försiktighet med dem.

Meditation, tillräcklig vila och motion som mild yoga, qi gong eller tai ch'i är alla extremt hjälpsamma. Traditionell kinesisk medicin (TCM) ger också anmärkningsvärda och extremt effektiva växtbaserade och akupunkturprotokoll för att tonifiera och stärka vår njurekärna. Att hålla våra nedre ryggar varma och väl täckta under vintern hjälper till att skydda vital njure Zhi.
Vi kan också äta mat som förbättrar vattenelementet och hjälper till att läka vår njureenergi. Salt är nyckeln till njurs balans, men det måste noteras att bordsaltet är ganska skadligt. Byt ut det med havssalt, vilket ska användas med god tro. Följande livsmedel är fördelaktiga och är kopplade till våra njurar (och som är sant med alla saker, bör konsumeras i mått).
Korn: Bygg, bovete, svart ris
Grönsaker: Betor, burdock, sparris
Bönor och pulser: Adzuki, svarta bönor, svart linser
Sea Vegetables: arame, dulse, irländsk moss, kelp, hijiki, nori, wakame, kombu, spirulina
Frukt: Björnbär, hallon, blåbär, lila och svarta druvor, vattenmelon, svarta hallon, mullbär
Fisk: blå fisk, kaviar, kammusslor, ostron, musslor och musslor
Nötter: kastanjer, svart sesamfrön, valnötter
Smaktillsatser och kryddor: Tamari, Shoyu, Miso, Tekka, Gomasio, Umeboshi, Salthärdade Pickles (dessa två är också sura)
Kinesisk tonisk mat: Reishi (ganoderma) svamp, Cordyceps svamp, Schizandra bär