Lax i grön sås Recept - Lax och Salsa Verde

Grön sås eller salsa verde är en typisk spansk sås och serveras vanligtvis med fisk. Den är skyldig i sitt namn och grön färg till persilja som är huvudingrediens, tillsammans med vitlök, olivolja och vitvin. Vissa gröna såser innehåller gröna ärtor, sparris eller gröna paprika som detta recept gör. Denna maträtt härstammar i regionen Navarra , i norra Spanien.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala och finhack löken. Skölj de gröna paprikorna och ta bort stammarna, fröerna och venerna. Finhackad persilja. Skal vitlöket, men lämna hela.
  2. Skölj och torka laxbiffarna. Placera dem i en glasskål, pressa citronsaft över dem och strö över salt. Sätta åt sidan för att marinera i saften i ca 10 minuter.
  3. Medan laxen marinerar häller du 2-3 matskedar olivolja i en medelstor stekpanna och värmer på medium låg värme. Sauté paprika och lök, rör om ofta tills mjukt. Häll i vitt vin och fiskbestånd. Minska värmen till låg och tillsätt den hackade persiljan. Blanda grönsakerna och vätskan i en jämn sås med en pennblandare. Avlägsna från värme.
  1. Värm ca 2 matskedar olivolja på medium i en mediumpanna. Bruna de skalade vitlöksklyftorna i oljan och ta bort. Koka laxen på båda sidor i samma olivolja, tillsätt mer olja om det behövs.
  2. Ladla grön sås på tallrikar och sätt laxbiff på toppen. Servera varje stek med en vitlöksklyfta och garnera med en citronkil och persiljakvist, om så önskas. Servera med ris eller stekt potatis.