Lätt söt och kryddig grillad lax

Detta laxrecept har varit min familjs recept till grillat laxrecept under det senaste decenniet. När vi värd gäster för middag eller en picknick över sommaren, vi eldar upp grillen och får den torra gnidningen beredd.

Detta naturligt glutenfria laxrecept är något speciellt, både sött och kryddigt med en karamelliserad touch från när det bruna sockret möter grillens värme.

Den torra gniden består av brunt socker, chilipulver, kummin, paprika, koriander, salt, peppar och apelsinskinn riven med en zester (ett av mina favorit köksredskap). Den torra gniden sprinkles över fyra laxfiléer , ca 4-6 uns vardera, sedan toppad med juice pressad från en apelsin.

För det här grillade receptet vill du ha laxfiléer med huden fortfarande på fileten, vilket hjälper till att hålla laxen tillsammans när den lagar mat på grillen.

Grillning av denna lax är lätt och händerna av. Värm grillen till medelhög och borsta grindarna med olivolja. När grillen är varm ska du placera filéerna på sidan av grillen. Omslag. Kock. Det är allt.

Laxfiléer 1 "tjock kock på ca 8-10 minuter . För varje ytterligare tjocklek tjocklek, koka i ytterligare 8-10 minuter. Laxen görs när köttet flaskar lätt.

Ta bort laxen från grillen genom att sätta in en spatel mellan laxköttet och huden, ta bort bara laxen och lämna huden på grillen.

Servera omedelbart med dina favoritglutenfria sommarrätter och en uteplats perfekt kall cocktail.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en liten blandningsskål kombinerar du brunt socker, kryddor, salt och peppar och riven apelsinskinn. Blanda tills bra kombinerat.
  2. Skölj laxfiléerna och klappa torrt. Ordna filéerna på sidan bakåt på ett bakplåt eller en stor tallrik. Dela den bruna socker-krydda blandningen bland de fyra filéerna och sprinkla blandningen jämnt över topp varje.
  3. Kram juice från en apelsin över laxfiléerna. Lägg åt sidan för att marinera medan grillen är föruppvärmning.
  1. Värm grillen över medelhög värme. Borsta grillen med grönsak eller rapsolja. När grillen är het, lägg filéerna på sidan av gallret.
  2. Täck och koka i 8-10 minuter för en tums filéer. Om filéerna är tjockare än en tum, laga mat i ytterligare 8 minuter, eller tills laxkött lätt flakar.
  3. Med en spatel avlägsnar du bara den kokta laxdelen från grillen, lämnar huden på grillen eller tar bort huden och ställer den åt sidan när en lax läggs på en ren maträtt.
  4. Servera lax omedelbart.

Påminnelse: Se alltid till att dina arbetsytor, redskap, pannor och verktyg är fria från gluten. Läs alltid produktetiketter - inte alla märken är skapade lika. Tillverkare kan ändra produktformuleringar utan föregående meddelande. Vid tvivel, köp inte eller använd en produkt innan du kontaktar tillverkaren för att verifiera att produkten är fri från gluten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 135
Totalt fett 5 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 28 mg
Natrium 192 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 2 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)