Kyldt judiskt plommonsuppe recept från Jennie Schacht

Jennie Schacht, författare till "Farmers 'Markets Desserts" (Chronicle Books, 2010) och "I Scream Sandwich: Inspirerade Recept för den Ultimate Frozen Treat" (Stewart, Tabori och Chang, 2013) uppdaterade denna Kylda Judiska Plommonsuppe Recept från henne faderns barndom, som förmodligen tjänade som en förrättskurs eller dessert.

Schacht säger, "Mest av min familj är från Lettland / Litauen, Ryssland och Polen. Bland mina fars favoriter bland de recept som hans mamma brukade göra när han var barn är denna kylda soppa, som han kallar sitt jiddiska namn, pomella Jag har lagt till citron verbena, som jag tror gör det ännu mer lockande. Min barndomsvän Emily gör detta och fryser rester i popsicle mögel för sina barn! "

Jag kunde inte hitta en referens till pomella på jiddisch och inte heller författaren, men det är mycket typiskt att en maträtt kallas med ett smeknamn eller minskat bland familjer. Mitt bästa gissning är att det är en hybrid av tyska pflaume för "plommon" och "ela" som läggs till många jiddiska ord för att beteckna små - förmodligen en hänvisning till vilken typ av plommon som används.

Schacht säger vidare: "Använd smakrika, mörka köttfärssorter, till exempel Santa Rosa. Denna soppa är ett bra sätt att använda plommon som har gått lite för mogna."

Jag tycker att Damson plommon, med sin söttertsmak och så vanligt i Östeuropa, också skulle vara bra i denna soppa. Här är ett större foto av judisk plommonsoppa.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg vattnet, sockret, saltet och peppar i en stor, tung, icke-reaktiv kokkärl och koka över medelhög värme, omrör för att lösa upp sockret. Tillsätt plommon, sätt tillbaka till koka och minska värmen till en mild simmer. Skumma bort eventuellt skum som stiger till toppen, simma sedan, rör om och om, tills frukten är mycket mjuk och faller ihop, ca 20 minuter.
  2. Ta bort från värmen och rör i 4-tums citron verbena kvist eller remsa av citronskal. Låt svalna i ca 20 minuter, smaka ibland och ta bort citronverbena (eller zest) när dess smak har parfymerat soppan efter eget tycke. Det ska vara en delikat bakgrundsbild, inte en övervägande smak.
  1. Puré soppan tills det är smidig med hjälp av en blandningsblandare, standardblandare eller matberedare. Rör i likören om du använder den och citronskalan och juice. Täck och kyla tills det är mycket kallt, ca 4 timmar eller upp till 4 dagar.
  2. Ladla den kylda soppan i grunda skålar. Översta varje servering med en gräddfil och en mintkvist.
Källa: Jennie Schachts Fork & Swoon-blogg och Food 52 , används med tillstånd.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 168
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 8 mg
Natrium 81 mg
kolhydrater 35 g
Kostfiber 2 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)