Kyckling Piccata med Capers och potatismos

Jag har en bekännelse att göra om kyckling piccata. Denna klassiska italienska maträtt som gjordes av sautéeing tunna kycklingkutlar och serverar dem med en smaskig sås, är en av mina favoriter, och det är legitim komfortmat.

Den delen är dock inte bekännelsen. Bekännelsen är att det sätt jag älskar att servera det är med potatismos.

Jag vet, det är kätteri! Potatismos är inte italienska! Det är som att servera escargot i en taco!

OK, det är inte så illa. Det är det inte alls dåligt - det är underbart. Jag menar bara från kulinariska purister som insisterar på att varje maträtt serveras i sin traditionella form, med sina traditionella tillbehör, är kycklingpikata med potatismos något av avseende. Vanligtvis serveras det med pasta, eller kanske ris eller polenta. Och det är bra sätt att tjäna det. Men för mig är det sättet som såsen kombinerar med potatisen att bilda en vackert förtjockad sås, det som gör att denna maträtt förkroppsligar allt som tröstmat är tänkt att vara.

Detta recept kräver söta lökar , bland annat av Vidalia (från Georgia), Imperial (från Kalifornien), Walla Walla (från Washington) och Maui (från Hawaii).

När det gäller vinet, kan eventuellt torrt vitt vin, såsom vermouth, eller till och med chablis eller chardonnay, ersättas med sherry. Men jag rekommenderar att du får dig en fin flaska sherry, eftersom det kommer att vara till nytta i alla typer av recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kram saften ut ur en citron och sätt saften åt sidan. Från den andra citronen skivar fyra mycket tunna skivor från mitten (den bredaste delen) och ställer dem åt sidan.
  2. Dra en bit plastfolie över din arbetsyta, sätt kycklinghalsarna på den och lägg en annan plastplast på toppen. Sedan, genom att använda en köttmallett, rullpinne eller liknande föremål, platta kycklingbrösten mellan lagren av plastfolie tills de är ungefär ¼ tum tjocka.
  1. I en grunt bakfat eller till och med en tallrik, kombinera mjöl och salt.
  2. Värm en kraftig sautépanna över medelhög värme i en minut, lägg sedan olivoljan och värm i ytterligare 30 sekunder eller så. Tillsätt lök och vitlök på pannan och sauté tills lökan är något genomskinlig, ca 3 minuter. Ta bort lök och vitlök från pannan och sätt dem åt sidan.
  3. Tillsätt smöret på pannan och låt det värma tills det blir skumigt.
  4. Nu mudda båda sidorna av kycklingbröstfiléerna i mjölblandningen, skaka av allt överskottsmjöl och tillsätt dem en i taget till den heta pannan. Koka 2 till 3 minuter per sida eller tills de är snyggt bruna. Ta bort dem från pannan och lägg åt sidan på en tallrik, täckt med folie, medan du gör såsen.
  5. Lägg i lager eller buljong, sherry, citronsaft och kapris på pannan och skrapa av alla smakrika bitar från botten av pannan. Återlämna sedan lök-vitlökblandningen till pannan och värm den genom, tillsätt lite mer olja eller smör om det behövs.
  6. Återför kycklingen till pannan, låt vätskan koka, sänk den sedan till en simma och koka i ca 3 minuter eller tills blandningen har minskat med ungefär en tredjedel. Tillsätt hackad persilja bara i slutet av tillagningen.
  7. Med ett par tangar, ta bort kycklingbrösten och plåta dem. Justera kryddan på såsen med Kosher salt och citronsaft. Sås generöst, toppa varje portion med en citronskiva och servera omedelbart.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 560
Totalt fett 31 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 14 g
Kolesterol 110 mg
Natrium 747 mg
kolhydrater 35 g
Kostfiber 4 g
Protein 36 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)