Hur man lagar mat (och skalar) Perfekt hårdkokt ägg

Har du någonsin klippt ett hårdkokt ägg och sett en grön halo runt yolkönans utsida? Eller luktade en funky, svampig lukt?

Det är telltale tecken på överkokta ägg. Ägg innehåller en svavelbaserad förening som, när den värms för lång, eller för hög temperatur, kommer att göra dina äggulor gröna och funky-luktande.

Men om du lagar dina ägg ordentligt kommer det inte att hända. Du kommer att ha trevliga, perfekt guldgula tjaller och ingen funky lukt. Tekniken som beskrivs nedan hjälper dig att göra just det.

Lätt att skala hårt hårda ägg

Men innan vi får det, låt oss prata om att peeling äggen. Det finns en vanlig missuppfattning att en matlagningsteknik eller en annan gör det lättare eller svårare att skala ägget. Men det är bara inte fallet.

Det enda som gör ett ägg lätt eller svårt att skalla är hur färskt ägget är . Fräschare ägg är svårare att skala.

Det finns ett tunt membran under äggskalet, och det bildar en liten luftficka längst ner på ägget. När ägget åldras, expanderar den fickan, vilket gör att skalet separeras från det kokta ägget lättare.

Så om du vill göra peeling upplevelsen enklare, försök använda ägg som har varit i ditt kylskåp i en vecka eller så. Eller om du kan hålla dem i ditt kylskåp i en vecka efter att de kokats, kommer det att fungera.

Hur länge ska jag koka ägget?

Tekniken som beskrivs nedan är en grundmall, med tanke på att olika kokplattor kommer att producera mer värme (och därmed koka vatten snabbare) än andra. Inte heller alla krukor är lika stora eller håller samma mängd vatten. Så medan vi använder 15 minuter som baslinje kan din matlagningstid variera.

Hur som helst, när du väl hittar den exakta tiden som fungerar för dig, använd bara det. Det som är mest viktigt är tekniken att låta ägget stå i den täckta potten, av värmen, snarare än det exakta antalet minuter.

För det här hårdkokta äggreceptet behöver du en stor, tungbottenpanna med ett tätt passande lock. Och locket spelar roll, för om värme undviker sig genom krukans övre del, kommer det att sakta ner matlagningen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera ägget i en tungbottenpanna och täcka dem med kallt vatten. Se till att äggens toppar är täckta av minst en tum vatten. Hur mycket vatten kommer att bero på potten, men i allmänhet är en större kruka bättre. Att krossa ägget riskerar att spricka dem.
  2. Ta upp vattnet till en hel koka, avtäckt. Du ser att vattnet simmar , men så fort du ser några stora bubblor, ta bort potten från värmen och täck den. Låt potten stå otrolig i 15 minuter.
  1. Ta bort kokta ägg från vattnet och överför dem till en skål kallt vatten i 15 minuter för att stoppa tillagningsprocessen. Därefter skalas och serveras eller kylas.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 87
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 226 mg
Natrium 86 mg
kolhydrater 0 g
Kostfiber 0 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)