Kyckling Adobo Med Quail Egg Over Rice Recept

Den mest ikoniska av filippinsk mat, adobo är en kötträtt (ofta fläsk eller kyckling eller båda), eller kött och grönsaker, braised i ättika, vitlök, pepparkorn och lövblad.

Skålens namn kom endast att användas efter Spaniens ankomst på 1500-talet, som såg de infödda som lagade maträtt, några av ingredienserna liknade dem som hittades i den spanska härdningsblandningen, som kallades adobo. Namnet fastnar trots att filippinsk adobo i huvudsak är en gryta i stället för en härdningsmetod.

Det finns så många varianter av adobo, både regionala och personliga, att det finns kokböcker helt avsedda för maträtten. I motsats till det populära uppfattningen att det är närvaro av sojasås som gör adobo vad det är, är adobo med sojasås bara en variant. Vissa adobo-rätter är krydda med salt eller patis (fisksås) i stället för sojasås.

Detta recept är för den universellt älskade kycklingadoboen med sojasås. Att kasta riset i den reducerade adobosåsen gör att alla får en bra del av såsen. Vaktelägg gör ett intressant tillägg till maträtten.

Eftersom en generös mängd vinäger är en viktig ingrediens i adobo, använd en icke-reaktiv matlagningspanna - det betyder en panna av ett material som reagerar på syra. Gjutjärn, (olinkt) koppar och aluminium är reaktiva metaller så undvik dem när de lagar adobo. Bra val inkluderar keramik, lera och rostfritt stål.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär kycklingkvarteren i ben, lår och rygg.
  2. Värm matoljan i en tjockbotten wok eller stekpanna.
  3. Lägg kycklingbitarna, hudsidan neråt, till den heta oljan i ett enda lager. Koka över hög värme tills undersidan är brunad. Vänd dem över för att bruna den andra sidan.
  4. Häll i ättika. Tillsätt vitlök, krossade pepparkorn och vikblad. Koka över hög värme, avtäckt tills vätskan är reducerad med hälften.
  1. Häll i sojasås. Tillsätt sockret. Uppståndelse. Skydda ner värmen och låt sjuda i 45 till 55 minuter eller tills kycklingen är öm och såsen har reducerats till cirka två matskedar. Under kokningen smaka såsen ibland och tillsätt mer sojasås, om det är för intetsägande eller bara för att få den balans du önskar.
  2. Skruva ut kycklingen och lägg åt sidan.
  3. Tillsätt riset i såsen i pannan och kasta några gånger.
  4. För att montera, sprida riset på en tallrik. Sprid kycklingadobo och vaktelägg över riset.
  5. Stänk med stekt hackad vitlök och eventuellt revet koriander.
  6. Servera varmt.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1619
Totalt fett 54 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 21 g
Kolesterol 834 mg
Natrium 1,381 mg
kolhydrater 168 g
Kostfiber 5 g
Protein 104 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)