Koppla vin med lax

Upptäck vilka viner som fungerar bra med lax

Regler för gammalskola för vinparning dikterar att vita viner går med vitt kött, röda viner med rött kött och det är allt som finns till det. Men med alla konton är lax biffar, filéer och patties ganska rosa. Vad är vinparringsprotokollet för "rosa" kött? Rosa vin? Jo ... det är en bra utgångspunkt för parning med lax, men laxens popularitet och receptens mångsidighet kräver ett helt spektrum av viner på vitt vin, rött vin och rosé vinfronter.

När det gäller att para ihop lax med vin, måste den feta fisken och den slutliga såsen eller inflytelserika kryddor betraktas tillsammans. Spice smaker, övergripande texturer och förberedelser stilar alla samla i en smaklig synergi för att diktera det bästa vinvalet för lax receptet till hands, det är inte bara fisken ensam att övervägas för optimal parning.

Lax Med Rosé Vin

Medan r osé viner tenderar att vara en no-brainer för många laxrätter, från grillad till rökt och pochad till paté, medlet av röd frukt, torr, mineraliserad karaktär och vanligtvis akut syra i roséviner ger en exceptionellt tillmötesgående laxparning partner. I själva verket bibehåller rosés ett populärt parringsläge för deras förmåga att efterlikna styrkorna som finns i både röda och vita vinprofiler. Att ta rosé vintemat och lägga till några seriösa bubblor i form av en brut rosé Champagne eller mousserande vin lovar att höja elegansfaktorn medan den ljusa surheten skär genom de rika, oljiga lagren av fisken vilket gör unika preparatstilar, kryddor och kryddor att skina genom gommen strukturen.

När det gäller rökt lax och crème fraîche, pocherad lax eller en lax paté crostini, den subtila röda frukten, jäsmak och matvänlig surhet av en välbyggd brut rosé mousserande vin lovar att klä sig för att imponera på en mängd olika av gommen föredrag.

Behöver du några Rosé Wine Recommendations för att komma igång?

Kolla in dem här . Fånga en provtagning av en brut rosé mousserande viner här .

Lax med rött vin

Hands-down nummer ett rött vin pick för lax är Pinot Noir . Den silkeslena, subtila tanninstrukturen, jordgubbar och hallonfruktkaraktär, tillsammans med de ofta jordnära undertonerna i Pinot Noir, ger ut de smakliga smakerna i ört-crusted laxrecept eller cederträgelgrillad lax. Beaujolais, Grenache eller Zinfandel (speciellt med svarta laxuppsättningar) är bland de bästa röda vinvalen för parning med de rökiga noterna av grillad eller pan-seared lax. Basic bakad lax kommer också att hitta en vän i Pinot Noir.

Lax med vitt vin

Vita viner tenderar att vara lite mer förlåtande på laxparringsfronten och är ganska kapabla att hantera en mängd olika såser och kryddor som ofta debuterar med populära laxrätter. Om laxreceptet till hands lutar starkt på färska örter som dill eller stearinljus mot rena citrusfärgtoner, lovar Sauvignon Blancs skarpa mineralitet, örtväxter och citrusmakar en god tandem. Om smör eller grädde såser för att markera fisken, vänd sedan mot en rik Chardonnay som har sett lite ek eller skaka upp den och välja det varierande djupet och det skarpa karaktär som finns i en Loire Valley Sancerre.

Den fylligare kroppen av den ekade Chardonnay, vita Bourgogne eller Sancerre kommer att matcha vikten och munkänslan hos fisken och tar parning utöver smaker till texturer. De många tyska Rieslings avtorkade samarbetspartnerna klarar sig väl av de mer subtila smakerna av pocherade laxrätter samt att få ut det bästa i lax som spänts upp i kryddiga sushi-teman, medan de medellånga, blommiga dofterna och applekaraktären Pinot Gris från antingen Oregon eller Alsace visar anmärkningsvärd motståndskraft med lax beredd i en rad recept. Gingered, brun socker eller lönn marinader med en prydnad av vitlök och yin och yang av söt och salig kallar för de exotiska dofterna och ofta den off-torra stilen av Gewurztraminer .

Oavsett om det är ett vitt, rött eller rosévin som slutar samverka med en favorit laxrätt, genom att titta på receptet som helhet med tanke på dominerande kryddor, åtföljande sås och matlagningsmetoder när man bestämmer vilket vin som ska hälla var god på väg för att experimentera med den bästa laxparingen för din speciella tallrik och gom.