Schuettelbrot - Flatbread Recept från södra Tyrolen

Schüttelbrot är ett specialbröd som är vanligt i södra Tyrol och tillverkat av rågmjöl, jäst, fänkål, karvägen och fenugreek, salt och vatten. Det är en platt bröd och mycket krispig, cracker-liknande. Det var populärt i Alperna där bakning gjordes bara några gånger om året och det torra brödet kunde hållas i flera månader. Det är ett bra bröd att ta vandring och komplimanger torkade skinka och ost. Den är bruten i bitar för att äta.

Det kallas "Schüttelbrot" (skakat bröd) på grund av dess bakningsegenskaper. Rågdegen är mycket klibbig och dengen har en hög hydrering (100%). Delar av deg placeras på en mjölad träplatta och skakas i en platt, rundbröd eller krackare, som ser mycket ut som pizzaskorskor.

Det här receptet kan göras om några timmar hemma och kräver ingen surdjursstart. Denna stil är väldigt platt; Det finns andra typer av "Schüttelbrot" som är ca 2 tum höga och mjukare, inte krispiga.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Blanda 1/2 kopp vatten med jästen för att lösa upp. Tillsätt 1 kopp rågmjöl. Blanda tills en tjock smet bildas. Obs! Lätt och medium rågmjöl ger det bästa resultatet. Om du bara kan hitta fullkornsmjöl, försök att suga ut kli med en fin sil. Du kan också använda fullkornsråg, men krummen kan vara tätare än i bilden.
 2. Täck smet för att hålla det urtorkat och låt det stå i 30 minuter vid rumstemperatur.
 1. Blanda svampen (smeten) med resten av ingredienserna och slå i 2-3 minuter. Denna deg är för mjuk att knäda.
 2. Täck degen och låt upphöjningen fördubblas i bulk och bubbla, minst två timmar.
 3. Förvärm ugnen till 400F (200C). Om du har en brödsten i ugnen är det bra att baka direkt på stenen. annars kommer du att baka bagerna på ett kakan.
 4. Ta 5 ounce portioner och placera dem på en välmjölad arbetsbänk. Detta är klibbigt och rörigt. Belägg dem med mjöl och låt dem vila medan ugnen värms.
 5. Överför bitar till träskärbräda eller bakplåt strös med mjöl. Du kan välja att linja det med pergamentpapper men mjöl det också.
 6. Skaka brädet på ett cirkulärt sätt för att göra degen avslappnad och gå platt. Alternativt bildar degen som om du skulle ha en pizza skorpa, trycka och platta den i en rund form.
 7. Låt det vila i 10 minuter.
 8. Att överföra till varm sten i ugnen. Jag använde en mjölad bageris skal, men du kan också placera bakplåten rakt i ugnen också.
 9. Baka bröd (degen cirklar) i 13-25 minuter, beroende på storlek.
 10. Kyl och håll kvar på ett torrt ställe. Vik inte i plast. För att skrapa upp det om det blir mjukt, lägg det i en het ugn i flera minuter innan den serveras.

Detta bröd äts traditionellt för "Marende" (mellanmål eller lätt måltid) eller under "Törggelen", en typ av vinfestival.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 28
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 95 mg
kolhydrater 4 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)