Vegan Caramelsås Recept

Rik, slät och söt med en hint av salig, denna krämiga karamelsås är den perfekta toppningen för mjölkfria efterrätter. Oavsett om du är laktosintolerant, allergisk mot mjölk eller går vegan så är det såsen som kommer att hålla din söta tand nöjd utan att bryta din diet. Men eftersom karamell smälts socker är det inte precis en kaloriefri för alla. Använd detta sparsamt när du njuter av din söta behandling.

Går ca 1 1/2 koppar

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en liten kastrull över medelhög värme, sätta sockret, agave nektar och vatten till koka, rör om i början för att lösa upp sockret.
  2. Vrid ner värmen till låg och koka tills vätskan är djup gulfärgad, ca 12 minuter, virvla runt pannan ibland för att garantera jämn matlagning.
  3. Ta bort pannan från värme. Mycket försiktigt (blandningen bubblar), rör i kokosmjölken, mjölkfri sojamargarin och salt tills det är smidigt.
  1. Låt svalna lite innan du använder för att fylla tårtor, kappa äpplen eller servera över mejerisfri glass.

Ingrediensbyte och matlagningstips

Du kanske föredrar att använda agave nektar, som detta recept kräver, men ginger sirap eller traditionell lätt majssirap fungerar lika bra. Som ett substitut för det vita granulatet i detta recept kan du prova kokosnötsocker. Den har ett lägre glykemiskt index än vanligt socker vid 35 år. Det har också vitaminer och mineraler, inklusive B-vitaminer, kalium, magnesium, zink och järn samt glutamin. Medan det inte är låga kalorier, dela en liknande kalori och kolhydrater som socker, det är mer näringsrik och vissa människor som följer Paleo-kosten använder kokosnötsocker i stället för vitt granulerat socker, eftersom det här är naturligt härlett från kokosnötspalm. En annan ingrediens substitution som kan fungera är användningen av osmält almond mjölk i stället för kokosmjölk. Såsen blir mer likvida, men smaken kommer att bibehållas. Också, om du vill undvika soja kan du använda andra typer av vegansk smör

Denna karamelsås kan serveras på många sätt. Från havregryn till toast till våfflor och alla andra efterrätt som kan tänka sig, kan den här veganska karamelsåsen förbättra den. Använd det för tårtor som dessa receptfria mjólkfria karamellväskor eller för att klä upp mjölkfria solstrålar. En annan användning av denna sås är som ett fruktdopp. Äpplen är det självklara valet, men päron och persikor är ännu sötare med en regnskur. Sist men absolut inte minst, ring upp din popcorn mellanmål med denna karamelsås för din egen veganska karamellpopcorn.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 176
Totalt fett 4 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 17 mg
kolhydrater 37 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)