Klassiskt fransk Brandade de Morue Recept i 5 enkla steg

Brandade är en underbar maträtt från Marseille gjord av rekonstituerad salt torsk och blandad med silkeslen potatismos för att skapa ett utmärkt, gott dopp perfekt för fest eller samling.

Även om Brandade är en ren fransk specialitet av renad salt torsk, finns det en del debatt om tillsatsen av potatis. Traditionister insisterar på att torsk ensam är tillräckligt för att skapa den släta konsistens för vilken dipet är känt. Andra franska köksexperter njuter av den dimension som tillsätts av potatis och slänger dem oförskämt i mixen. Vilken version som helst, det är utan tvekan en klassiker av det franska köket från söder.

Kokens anteckning: Var försiktig med att ta saltkodan till en simmer. Om torsken är kokad något hårdare eller ännu värre kokad blir det svårt och värdelöst för detta dopp och en skam.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blöt torsk i en stor skål med vatten i tre dagar, byt vatten två gånger dagligen.
  2. I en liten kastrull, ta med grädde, vitlök, löklök, timjan och kryddnejlika till en mild simmer i 6-8 minuter tills vitlök är bara ömt. Ta bort lövbladet från grädde och kassera det. Bearbeta grädden i en mixer tills vitlök är helt renad.
  3. Torka torsken för sista gången och kasta blötvattnet.
  4. I en separat kastrull täcka torskan med vatten och sätta i en kokare. Torka torsken och tillsätt den, tillsammans med vitlökskräm och potatismos, till en elektrisk mixer utrustad med en paddla. Blanda på låg hastighet i 2 minuter tills blandningen är väl kombinerad. Slå i ytterligare 30 sekunder, tillsätt olivoljan i en långsam ström. Slå inte över denna blandning eller riskerar du att vända potatisen till lim.
  1. Slutligen, krydda med salt och peppar; servera på en nyskuren baguette , surdeg eller smärta rustique.

Vad är salt torsk?

Enkelt är salt torsk en konserveringsmetod som används för - du gissade det) - torsk. I många delar av världen är saltade torsk ett utmärkt alternativ när det inte finns någon ny torsk, men den liknar inte på något sätt den färska fisken, en gång rekonstituerad med vatten gör den en utsökt maträtt.

Torsken blöts, ganska bokstavligen i salt i flera dagar, vilket suger all fukt från fisken. Det kommer att hålla i flera månader. Före tillagningen måste torsken rekonstitueras genom att blötläggas i vatten för att avlägsna saltet och den kvarstående efter att ha lagt mycket till maträtten.

Brandade är också känt som Bacalao i andra kulturer.

Uppdaterad av Elaine Lemm

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 249
Totalt fett 18 g
Mättat fett 8 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 49 mg
Natrium 116 mg
kolhydrater 15 g
Kostfiber 1 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)