Japansk mat Spotlight: Tarako, Mentaiko och Karashi Mentaiko

En mat som jag anser unikt japanska är tarako , som också felaktigt kallas mentaiko . Denna artikel förklarar den subtila skillnaden mellan dessa två typer av pollock (eller torsk) roe och hur vissa japaner föredrar varandra över varandra.

Vad är Tarako?

Tarako är vanligt, saltade säckar av pollock eller torsk. Den lilla roen är packad tätt tillsammans och innesluten i ett mycket tunt membran. Det är rosen av Alaskas pollockfisk, som ingår i torskfamiljen.

Det japanska ordet tarako översätter bokstavligen till barn av torsk: "tara" som betyder torsk och "ko", vilket betyder barn. Tarako säljs vanligen rå, och brukar identifieras av sin neutrala färg som är en naken, nästan beige, med ljusrosa undertoner.

Vad är Mentaiko?

Mentaiko är identisk med tarako, eftersom det är en säck saltad torskro, men skiljer sig från tarako genom att rogen marineras i olika kryddor och kryddor för att skapa en mängd olika subtila smakprofiler. Du hittar att råmentaiko erbjuds i olika färger, allt från en dämpad rosa till ljusröd, beroende på livsmedelsproducenten. Mentaiko kallas ibland "karashi mentaiko".

Vad är Karashi Mentaiko?

"Karashi" på japanska betyder kryddig. Karashi Mentaiko är den spicy versionen av mentaiko som kryddat med röda chili pepper kryddor , samt rullat i togarashi eller japansk röd chili peppar, för en extra spark.

Karashi mentaiko säljs rå i varierande grad av spiciness och nyanser av rött eller mörkt rosa. På japanska kallas även kryddig torskröd som "mentaiko".

Hur Tarako och Mentaiko Smak?

Tarako och mentaiko är fyllda med smaker av havet. Det är både saltt och fyllt med skaldjursstärkelse, men jag skulle inte gå så långt som att märka det som "fiskigt".

När den kokas innesluten i säckmembranen blir den lilla rogen en rik och tjock, nästan pastaliknande konsistens. Det kan vara hjärtligt. När roen äts rå, skapar de små äggen en nästan såsliknande konsistens.

Hur äter du Tarako, Mentaiko och Karashi Mentaiko?

Tarako och mentaiko är inte för alla. Du kommer antingen att älska det eller hata det. Om du har tur och faller i den tidigare kategorin, kommer du sannolikt att njuta av mångsidigheten av matlagning med torskro. Beroende på din önskning kan det avnjutas antingen rå eller kokt. Det kan också kokas antingen med rosackens yttre membran i takt eller med membranet avlägsnat.

Exempel på hur torskrok njuter av japanska köket

Var kan man köpa Tarako och Mentaiko

Både tarako och mentaiko är lättillgängliga i japanska livsmedelsbutiker, liksom andra asiatiska (kinesiska och koreanska) stormarknader i kyl och frys. Vissa väljer japanska dagligvaror erbjuder försäljning och leverans på nätet.