Simmered Bamboo Shoots (Takenoko No Nimono)

Bambuskott, eller takenoko, är en vanlig vegetabilisk mat i japansk mat och kan beredas på olika sätt. Simmerade bambuskott, även känd på japanska som takenoko no nimono, är en allmän term för att helt enkelt förbereda takenoko genom att laga det i dashi (lager) och kryddor som sojasås , mirin , skull och socker. När torkade bonitflingor, eller katsuobushi , läggs till, kan denna maträtt även kallas takenoko no tosani.

Takenoko är vanligtvis i säsong på våren , under månaderna mars till maj. Medan inte lika lättillgängliga, kan färska bambuskott förekomma hos japanska livsmedelsbutiker i väst eller på utvalda jordbruksmarknader. Mer vanligt är dock konserverade bambuskott eller förkokta och vakuumförpackade bambuskott. Om förkokta vakuumpackade bambuskott är tillgängliga på din lokala japanska mataffär, rekommenderar jag starkt att du använder detta över burkade bambuskott.

Förkokta vakuumpackade bambuskottor kokas i vatten med ris eller riskli, vilket bidrar till att avlägsna bitterhet från den friska skottet. När bambuskyttan först skärs i hälften kommer du att märka en vitaktig vit rester i skottens veck. Detta är rest från riskliden. Skölj försiktigt bambuskottet med vatten för att avlägsna resten innan du lagar mat.

Kokade bambuskott har en krispig konsistens. Om du föredrar en mjukare konsistens, rekommenderar jag att du lägger till ytterligare 1/2 kopp vatten till receptet nedan och simmerar bambuskotten ytterligare 10 minuter före tillsats av kryddor.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär bambu skjut i hälften och skölj i kallt vatten för att avlägsna eventuell vit grumlig rest.
  2. Skiv bambu i mellanslagna bitar.
  3. I en medelgryta, lägg till vatten och 1/2 kopp torkade bonito flingor för att göra dashi eller bonito lager som används för att simma bambuskotten. Låt blandningen koka på mediumhög värme i 5 minuter. Stäng av värme och låt bonito flakorna sjunka till botten, ca 5 minuter. Linjera en mesh med en pappershandduk. Håll siktet över en skål, spänna dashi, ta bort alla bonito flingor. Häll den klara dashi tillbaka i potten.
  1. Lägg de skivade bambuskotten till dashi och sätt till en mild koka, minska sedan värmen till medium-låg och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt sojasås, mirin, skull och socker och låt sjuda i ytterligare 5 minuter eller tills den surrande vätskan är borta. Ta bort från värme och servera varmt.
  2. Tillsätt 1 matsked torkad bonito flingor till de kokta bambuskotten, kasta och servera medan det är varmt.

Recept Obs

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 123
Totalt fett 2 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 22 mg
Natrium 772 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 2 g
Protein 15 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)