Japansk Broiled Lax med Grönlök

Detta är ett enkelt japanskt recept för seared lax med en sås gjord av risvinäger, mirin (söt matlagning skinn vin), sojasås och en liten sesamolja, toppad med färska gröna lök och serveras med ångad ris. Jag använder sockeye lax för detta eftersom det är fast och fullmatad, men du kan använda kungslaks, silverlaks eller odlad lax om du vill. Skålen kommer snabbt ihop och är en bra snabb och lätt, lättmjölkad måltid. Detta recept serverar 4 som huvudrätt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Ta laxen ur kylskåpet och strö det generöst med koshersalt. Lägg åt sidan i 10 minuter.
  2. Under tiden värm en stor panna över hög värme i 1-2 minuter, tillsätt sedan oljan och låt den värmas upp tills den nästan rökning. Det är viktigt att din panna är varm. När du först ser de första torkningarna av rök, vrid värmen ner till medelhög.
  3. Torka laxfiléerna torra och sera dem i pannan. Tala inte dem och låt dem sitta i gott 2-4 minuter beroende på tjocklek.
  1. Om de är sockeye eller silver laxfiléer, behöver du ca 3 minuter per sida.
  2. Vänd laxen över och laga i 1-3 minuter på andra sidan. En typisk sockeyefilé tar bara 90 sekunder på andra sidan.
  3. Ta bort laxen på en varm tallrik, ta sedan av pannan av värmen. Tillsätt sojasås, mirin och vinäger och börja skrapa av med en träsked några bitar som fastnar på botten av pannan. Återställ pannan till värmen och sätt till en snabb koka.
  4. Efter en minut eller så, stäng av värmen och lägg till de gröna lökarna. Virvla runt till kappa, häll sedan över laxfiléerna - servera med den skarpare sidan av fisken uppåt.
  5. Ät detta med pickles och ångad ris. En enkel tomat eller grönsubansallad skulle också vara bra. När det gäller en drink, skulle jag rekommendera en lager öl eller ett rundat vitt vin som en California Chardonnay, en Roussane eller en off-dry Riesling eller Gewurztraminer.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 422
Totalt fett 25 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 76 mg
Natrium 732 mg
kolhydrater 18 g
Kostfiber 2 g
Protein 30 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)