IQF (Individuellt snabbfryst)

I kulinariska konster står termen IQF för "individuellt snabbfryst".

IQF-livsmedel är anmärkningsvärda för det faktum att varje enskild mat är fryst separat från alla andra. Så att exempelvis en påse med IQF-ärtor inte bara innehåller ett fast block frysta ärter, utan hellre är varje enskild frysta ärtor lös inuti påsen. Självklart gör detta IQF-matar mycket lättare att arbeta med.

En annan term för IQF är "flashfryst".

Exempel på IQF-livsmedel är frukter som blåbär, jordgubbar och persikor; grönsaker som majs, ärter och gröna bönor ; skaldjur som räkor och kammusslor ; eller fjäderfä, som enskilda kycklingbröst .

Även hela fjäderfä, såsom frysta kalkoner , bearbetas med hjälp av IQF-metoden.

Det sätt som livsmedel fryses i IQF-metoden innebär att de enskilda matvarorna sänds på ett slags transportband i en sprängfrysare som fryser föremålet mycket snabbt. Eftersom matvarorna är separata när de går in, blir de separata när de har frysts.

Hur fungerar IQF?

Processen har utvecklats av en biolog som under isfiske i Kanada på en 40-grader-under-nolldag noterade att fisken som han drog ut ur vattnet under isen direkt skulle frysa fast när han kastade dem på snön. Ännu mer anmärkningsvärt var dock det faktum att vissa av dessa fisk fortfarande skulle leva efter att de tinade.

Detta överraskande resultat har att göra med att när något fryser snabbt bildar det mindre iskristaller än när det fryser långsamt. Större iskristaller skadar celler och vävnader. När de fisken frös i förhållandena 40 under noll, var iskristallerna för små för att brista cellväggarna, så några av fiskarna överlevde.

Samma princip är på jobbet med IQF eller flaskfryst mat. Anledningen till att livsmedel försämras när de är frysta är att stora iskristaller skador matens fibrer, så att det är limt och torkat ut, eftersom iskristallerna har pressat fibrerna och tvingar matens vattenhalt ut ur de brutna cellväggarna.

Snabbt frysning av matvaran ger iskristaller som är små och därmed inte orsakar skador på fibrerna i maten.

IQF reducerar iskristallisering

Specifikt beror detta på att iskristaller endast bildar mellan 31 och 25 grader Fahrenheit. Och ju längre en matartiklar spenderar i detta temperaturområde, desto mer iskristaller kommer att bilda.

Nyckeln till IQF sparar maten genom denna 31 till 25 F temperaturzon så fort som möjligt.

Till exempel kan det ta tio timmar att frysa ett fiskpaket via konventionell frysning (dvs du sätter den i frysen hemma). Men med hjälp av IQF-teknik kan det bara ta 90 minuter. Men väsentligt, istället för att tillbringa helt sex (av tio) timmar i 31 till 25 zonen i den konventionella metoden, spenderar den bara 25 minuter där med hjälp av IQF.

Förresten namnet på isfiskebiologen som upptäckte och tillämpade denna process på kommersiellt förpackade livsmedel: Clarence Birdseye.