Pilafmetoden för matlagningsrice

Pilaf är en av de kulinariska orden som hänvisar både till matlagningsmetoden och den mat som tillagas med den metoden. En annan är risotto , som vid ett helt tillfälligt fall råkar vara en annan risrätt.

Faktum är att pilaf och risotto-metoderna är ganska likartade. De har mer gemensamt med varandra än att man har med standardkokningsmetoden för att laga ris, där ris går i grytan med kallt vatten, du får koka, täcka och simma tills vätskan absorberas.

I båda pilaf- och risotto-metoderna suger vi först en finhackad lök i smör eller olja, tillsätt sedan det okokta riset och sauté det tills det släpper ut en svag nötaktig arom. Sedan lägger vi till varmt lager, täcker och överföres till ugnen där den lagar mat tills vätskan absorberas.

(Med risotto, efter sautéeing löken och riset, rörs varma lagret i riset en läskig åt gången, istället för att lägga allt på en gång.)

Tillagning av ris via pilafmetoden ger dig en fastare korn och utvecklar ytterligare smak genom sautéeing. Det hjälper också att hålla kornen separata och generellt resulterar i ris som är mindre klibbigt än den vanliga typen.

Detta grundläggande pilafrecept består av malet lök och selleri, men du kan också inkludera skingrade mandlar, ärtor, torkade vinbär och så vidare. Du kan sauté de slivered mandelarna tillsammans med riset, men om du lägger ärter eller torkade vinbär, lägg dem på samma gång som vätskan. Frysta ärter skulle fungera bra.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 350 F.
  2. Värm en kraftig kastrullspanna (se anmärkning nedan) över medium värme, tillsätt sedan smöret. Under tiden, i en liten kastrull, sätta lager eller buljong till koka. Det är en bra idé att kontrollera smaksättningsvätskan och göra nödvändiga justeringar innan det blir för varmt att smaka.
  3. När smöret får skum, tillsätt den tärda löken och selleri och sauté tills lökan är något genomskinlig, ca 2 till 3 minuter.
  1. Tillsätt det okokta riset och sautén, omrör hela tiden, i ungefär en minut, eller tills riset är fullt belagt med smält smör.
  2. Tillsätt det varma lagret eller buljongen, sätt tillbaka potten och koka sedan och lägg hela potten i ugnen.
  3. Koka ris pilaf i ugnen i 18 minuter eller tills all vätska absorberas. Om det efter 18 minuter fortfarande finns flytande i potten eller riset fortfarande är för fuktigt, täcka om det och sätt tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 2 till 4 minuter.
  4. Ta av grytan från ugnen och fluff försiktigt ris pilafen med en trägaffel. Placera sedan en pappershandduk över potten, sätt tillbaka locket och låt ris pilaf stå i 10 minuter.

Obs! När du gör detta ris pilafrecept, vill du se till att använda en gryta som är säker för spishällen och ugnen, inklusive locket. Om du har tur har du (eller kan hitta) en kruka gjord av ugn och stovetop-säkert glas vilket låter dig se hur mycket vätska som finns kvar i det, utan att ta av locket och släppa all ångan . Visioner av Corningware har en gång tillverkats. Om du har något sådant, blir det perfekt.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 234
Totalt fett 6 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 15 mg
Natrium 349 mg
kolhydrater 39 g
Kostfiber 1 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)