Helt vete och vita bagels

Bagels, eller deras form, har funnits i Europa i hundratals år. Lätt att bära på en pinne eller på ett rep var de en vanlig gatuförsäljare. Den vattenkokta och bakade bageln anses vara en produkt av det polsk-judiska köket, där de kan startas på fredag ​​och snabbt bakas lördag kväll efter sabbaten slutade. Polen var en del av det tyska riket (preussen) tills första världskriget

Förde till USA av invandrare, är de nu mycket mer populära i Nordamerika än i Tyskland. Detta recept lägger till hela vetemjöl till receptet, vilket ökar näringsvärdet samtidigt som brödmjölkets prestanda och chewiness hålls.

Anteckningar: Bagelsna i fotoet använder King Arthur brödmjöl (protein 12,7%) och helvete vitmjöl. Du kan också köpa högt glutenmjöl (14% protein) för en jämn chewierprodukt.

Observera också att hela vetemjöl kommer att ta olika mängder vatten, beroende på mjölets proteininnehåll. Använd finmalt mjöl för bästa resultat och tillsätt vatten eller mjöl för att justera den slutliga degen.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör svampen

 1. Blanda alla ingredienserna till svampen i en skål tills mjölet är helt hydratiserat. Blandningen blir som mycket tjock pannkaka smet.
 2. Täck skålen med en platta eller plastfolie och låt den stiga vid rumstemperatur tills svampen blir bubblig, stiger en hel del och börjar falla när den tappas på disken. Smeten kommer att bli tunnare. Det tar 2 - 4 timmar, beroende på hur varmt det är i ditt kök.

Gör den slutliga degen

 1. Till svampen tillsätt resten av ingredienserna och blanda noggrant. Knäböj på en maskin eller i hand i 5 till 6 minuter. Degen kommer att vara styv men fortfarande smidig och satin. Tillsätt några droppar vatten åt gången om den är för torr eller en liten mjöl om den är för våt. Degen borde inte hålla fast vid dina händer.
 2. Dela degen i bitar: 4 1/2 ounces (126 g.) För standard bakverk storlek bagels, eller ca 3 uns (84 g.) För en saner storlek, familj bagel. Två uns (54 g.) Mini-bagels är söta för festbrickor också. Du kan göra ungefär 16, tre ounce bagels per sats.
 3. Forma degen i bollar, som om du lagade matrullar. Eftersom degen är så stel och torr, rulla inte dem i mjöl, men använd en ren, torr yta för att rulla. Degen borde inte hålla fast vid dina händer.
 4. Täck bollarna med en fuktig handduk och låt vila i 20 minuter på disken. Lina två kakor med parchmentpapper och spray lätt med matlagningsspray (eller borste med olja).
 5. Ta en degboll och peka ett hål genom mitten med fingret. Förbättra detta hål, arbeta degen för att bilda en mjuk, munkform. Placera denna bagel på kakan och repetera med resterande deg. Efter att ett ark är fyllt har degen slappna av och du kan sträcka bagelsna ut lite mer om du vill.
 6. Låt bagelsna stiga på disken i några minuter, gör sedan ett flytprov: Fyll en skål med rumstemperaturvatten, sätt en rå bagel i den och se om den svävar. Om det flyter inom 10 sekunder är bagelsna redo för kylning. Om inte, låt dem stiga lite mer och testa igen. Torka den våta bagelen torr och byt ut på kokplattan.
 1. Spraya bagelsna väldigt lätt med matolja, täcka båda arken med plastfolie och hitta lite utrymme i kylskåpet för att sätta på bagelsna (Det kan vara en bra tid att kasta några kvarvarande bort!).
 2. Låt kakorna ligga i kylskåp över natten och i upp till två dagar.

Dag för bakning

 1. Värm ugnen till 500 ° F.
 2. Ta ett nytt kakan och spraya med olja, sedan damm med majsmjöl (eller semolina mjöl).
 3. Värm flera inches vatten för att koka i en bred pan (för att passa mer bagels). Tillsätt en matsked bakpulver ("Natron").
 4. Ta bort bagelsna från kylskåpet och släpp flera i grytan (min passar tre bagels). De svullnar lite. Koka i en minut, vrid dem över och koka i ytterligare en minut.
 5. Ta bort bagels med en skivad sked och lägg på beredda kakan. När det första kakan är tomt, torka av det och olja och damm med majsmjöl för att använda för det andra arket bagels.
 6. Stänk önskade toppings på bagels eller lämna vanligt.
 7. Baka båda kakorna på en gång på de två mittenhållarna. Baka i 5 minuter, byt sedan kakans skivor och vrid dem 180 ° F för jämn bakning. Sänk ugns temperaturen till 450 ° F och baka i ytterligare 5 till 10 minuter, kolla efter färg. Ta ur ugnen när de är guldbruna.
 8. Låt bagelsna svalna något på ställen, servera sedan fräsch eller frysta.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 143
Totalt fett 2 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 813 mg
kolhydrater 28 g
Kostfiber 4 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)