Grekisk Fava: Puree av Gula Split Ärter

På grekiska: φάβα, uttalad FAH-vah

Fava, för att inte förväxlas med fava bönor, är en traditionell grekisk maträtt av renade gula splitterter. Fava är en lätt maträtt att göra, och inte bara är dess ljusgul färg ett fint tillägg till något bord, det fyller också och näringsrik.

Fava är tänkt att ätas vid rumstemperatur och brukar serveras som en aptitretare, kallad meze i grekisk mat, samt en sidoprätt eller en föregångare till en huvudrätt av fisk. Fava går särskilt bra med mörka bladgröna grönsaker och är utsökt tillsammans med ansjovis eller sardiner, kalamataoliver och fetost. För att avsluta det, drizzla pureen med lite fruktig olivolja före servering.

Leta efter ärterna hos en grekisk matare, eller du kan ersätta gul daal (moong) från en indisk marknad. Om du har tur kan du hitta de gula delarna på din lokala mataffär. Detta recept använder en tryckkokare, men du kan helt enkelt laga i en kruka på spisen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt ärterna i en kruka med tillräckligt med vatten för att täcka generöst (använd inte 4 1/3 koppar). Koka upp och koka 5 till 10 minuter tills skummen stiger till toppen. Töm ärterna och skölj väl.
  2. Lägg i 4 1/3 koppar vatten och ärter i en tryckkokare. Koka upp, försegla, och när trycket nått, minska värmen till låg och laga mat i 10 minuter. Använd snabbspänning och öppna potten.
  3. Puré ärterna och vätskan i en matberedare skål, och återvänd till potten. Tillsätt salt och olja. Koka upptäckt över den lägsta möjliga värmen i 15 minuter tills det blir konsistens av tjock grädde, rör om med en träsked för att förhindra att du sticker.
  1. Servera vid rumstemperatur i grunda skålar toppade med en duggregn olivolja och en matsked av tärnad lök.
  2. Serverar 8 till 10 som sidovägg, mer i kombination med andra mezes eller aptitretare.

Förvaring: Täck och lägg åt sidan i 12 timmar och kyl sedan i en lufttät behållare.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 95
Totalt fett 8 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 699 mg
kolhydrater 4 g
Kostfiber 2 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)