Gammaldags jordgubbs kortkaka

Ingenting säger att våren som jordgubbsbröd är hög på splittrade kex med färskt grädde och skivade jordgubbar.

Denna gammaldags jordgubbarkaka är en härlig vår- eller sommarrätter för att göra en helgbit eller ett speciellt tillfälle. Strawberry Shortcake är en sommartradition för många familjer.

Detta recept gäller individuella kakor och kräver 3-tums kex. Du kan klippa kakorna med en mindre skärare för mindre portioner och mer portioner.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Skölj jordgubbarna under kallt vatten; dränera väl. Skrov och skiv bären och lägg dem i en skål. Strö med 1/3 kopp socker; täck och låt stå vid rumstemperatur i ca 1 timme.
 2. I en annan skål slår du piskningskräm tills skum. Tillsätt 2 till 3 matskedar pulveriserat socker, efter önskemål, och fortsätt att slå tills grädden håller mjuka toppar. Täck och kyld tills serveringstid.
 1. Förvärm ugnen till 425 F.
 2. Ställ stället i mitten av ugnen.
 3. Rikta ett bakplåt med pergamentpapper eller smörjfolie.
 4. I en matberedare eller skål kombineras mjölet, bakpulveret, saltet och 3 matskedar socker. Blanda väl.
 5. Skär smöret i ca 8 bitar och sätt i blandningen. Pulsa i matprocessorn eller blanda med en konditorivaror eller fingertoppar tills blandningen liknar grov måltid. Det borde fortfarande ha några små bitar av smör kvar i blandningen.
 6. Överför blandningen till en stor skål och gör en brunn i mitten. Med en gaffel rör i mjölken eller halv och halv tills degen är fuktig. Var försiktig så att du inte överarbetar. Degen behöver inte hålla ihop väl vid denna tidpunkt. Låt degen vila i skålen i en minut.
 7. Vrid degen ut på en lättmjölkad yta. Vik degen över sig (knä) 2 eller 3 gånger, tills den håller ihop och är mindre klibbig.
 8. Klätt försiktigt degen i en 6-tums rektangel om 3/4 tum tjock och skär i 8 (3-tums) kex med en mjölad rund skärare. Eller gör mindre (2 eller 2 1/2-tums) kex om du vill ha några fler portioner. För fläckiga, mjuka kexar, jobba degen så lite som möjligt.
 9. Ordna kakorna på förberedt bakplåt. Pensla kakorna med lite mjölk eller grädde och sprinkla toppar med lite socker, om så önskas.
 10. Baka kakorna i förvärmd ugn i 10 till 15 minuter, tills de är uppe och guldbruna.
 11. Ta bort de heta kexarna till en tallrik och dela dem horisontellt med en tandad kniv.
 12. Smörj de snurra sidorna av de heta kexarna och lägg sedan på ca 1/3 kopp bärblandning och lite av den kylda fläskkroppen. Byt toppen och toppa med en matsked eller så med bär och mer vispgrädde.
 1. Garnera med mer jordgubbar skivor och mynta löv, om så önskas.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 285
Totalt fett 16 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 33 mg
Natrium 527 mg
kolhydrater 35 g
Kostfiber 3 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)