Christmas Stollen från Great British Bake Off's Brendan Lynch

Oavsett vad du gör, bli inte avskräckt av antalet ingredienser i detta recept, det är mycket mindre skrämmande än det ser ut och tro mig, så så värt ansträngningen.

Stollen är en annan av de fantastiska kakor som vi sett att äta bara runt julhelgen. Det är och borde ätas på andra gånger eftersom det är helt läckert.

Det här härliga stollen receptet kommer från den kända bakaren Brendan Lynch. Brendan är bäst känd från sitt utseende och som finalist på Great British Bake Off men blir också snabbt känd för sin exemplifierande pedagogik. Han kan hittas som gästledare på Cooks, Carlton School of Food i Yorkshire.

Vad du behöver

Hur man gör det

Börja med fruktblandningen :

 1. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Skydda med Clingfilm och låt stå på en sval plats i upp till 5 dagar, men över natten är bra, så förbered dig och blöt dagen innan. Strax innan du gör stollen, ta 1 matsked mjöl från det vägda mjölet och blanda i den reserverade frukten för att absorbera överskottsfuktighet.

Degblandning:

 1. För det första, med en visp, slå smöret, salt, allspice, socker och vanilj extrakt i en blandning skål tills mjuk. Tillsätt ägget lite efter en gång tills den absorberas fullständigt. Tillsätt kvarvarande mjöl och jäst till den krämda blandningen och blanda tills den kommer ihop. Låt stå i 10 minuter.
 1. Överför degen till en lättmjölkad yta och knä i 8 minuter. Lägg nu till den reserverade fruktblandningen i degen och knä försiktigt tills den blandas jämnt. Täck och låt upphöjning på en varm plats till dubbelt i storlek - ca 1 timme.
 2. Under tiden formar marsipan i en kort korv och lägger åt sidan.
 3. Avgasa degen efter 1 timme och försök att släcka luft och när den är klar, överföras till arbetsytan. Damm degen med lite mjöl så att rullappen inte klibbar på ytan. Rulla degen till en grov torg.
 4. Placera marsipankorgen i mitten. Vik degen runt korven för att omsluta den helt. Rull stollen så att sömmen är under. Överför till en bakplåt kantad med non-stick pergament. Täck med en trasa och lägg åt sidan för att prova i 30 minuter.
 5. Förvärm ugnen till 200C / Gas 6. Placera en stekpanna i ugnsbotten för förvärmning. Fyll en kopp med vatten och lägg åt sidan.
 6. När degen är klar, sätt bakplåten i ugnen och sätt i koppen vatten till stekpannan. Stäng dörren och lägre temperaturen till 180C / Gas4. Baka i ca 20 - 25 minuter. Det ska höra ihåligt när det tappas.
 7. Smält smöret i den första glasyren och borsta den heta, bakade stollen när den tas ur ugnen. Den borstar 2-3 gånger och smöret får sippra in i degen. Stänk caster socker över den smörburstade stollen och låt svalna.

Förbered den andra glasyren:

 1. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka i 1 till 2 minuter.
 2. Överför den kalla stollen till ett ark av pergamentpapper som dammas med issocker. Borsta den heta glasyren över den kalla stollen.
 1. Med en sikta, damm med issockertopp och sidor - botten tar upp sockret från pergamentpapperet.
 2. Vänta 5 minuter för glasyr för att absorbera första dammning, och ge sedan en slutlig dammning av issocker.