Flageolettbönor i franska köket

Flageolet (uttalad "fla-zho-LAY") är en typ av skalböna som odlas i Frankrike och mycket populär i klassisk fransk mat.

En blek nyans av grön färg, Flageolet bönor kallas ibland "kaviar av bönor" för deras subtila smak och det höga värdet där de hålls av matälskare.

Flageoletter är traditionellt parade med lamm (eller fårkött), även om de också serveras med fjäderfä och skaldjur recept.

De kan också användas i sallader, i soppor och i stews som det klassiska Cassoulet receptet.

Finns de tillgängliga i USA?

I Förenta staterna är flageoleter oftast tillgängliga torkade eller konserverade, även om vissa bönder odlar några av ett antal arvslös flageoletsorter. Om du kan få dina händer på färska, kan de simmeras försiktigt på lager smaksatt med mirepoix och bacon. Till skillnad från torkade bönor kan färska flageoletter tillsättas direkt till att simma vatten (eller lager).

Torkade flageoletter behöver blötläggas för lite, och det är oenighet om hur länge. Vissa kockar rekommenderar minst sex timmar, eller till och med över natten. Problemet med detta är att bönorna kan börja jäsa om de blötläggs för länge, vilket förändrar deras känsliga smak. Om bönorna är färska (vilket betyder att de nyligen torkats, som under de senaste 12 månaderna) är det nog tillräckligt med att suga dem i en timme eller två och sedan simma dem tills de är mjuka.