Ett klassiskt ost och lökflanrecept

Förvirra inte en klassisk ost och lökflan med en quiche; quiche verkar nu beskriva något fyllt, öppet partifall, som inte ens representerar den sanna innebörden av den traditionella franska rätterna . Flan görs annorlunda och smakar säkert olika. Det är den traditionella brittiska versionen av den allestädes närvarande quicheen och för många briter är saker av minnen av skolmiddagar, sommar luncher och middagar med flan serveras bredvid en sallad och ofta kokta nya potatisar.

Ost- och lökflan gör något av en återkommande som är härlig att veta, eftersom det är en lätt maträtt att göra och lånar sig så vackert till flera variationer, se nedan. Ost och lök flan är också härlig med ett eftermiddagste.

Vad du behöver

Hur man gör det

Börja med att göra bakverk:

Placera mjölet, saltet, smöret (eller smör och svärmblandningen) i en stor, rymlig blandningsskål. Gnid smöret i mjölet tills det liknar sand. Tillsätt vattnet lite åt gången och blanda blandningen för att skapa en mjuk deg. Låt bakverket vila, lindas i klämfilm i kylskåpet i 30 minuter.

Du kan också göra bakverk i en matprocessor, följ instruktionerna i bakverkskaket.

Medan bakverket vilar, värms smöret och oljan i en kastrull. När du smält, tillsätt den skivade lökan och koka över medium värme för att mjukna (men inte bruna) löken. Placera de mjukade lökarna på en tallrik och låt dem svalna.

Förvärm ugnen till 200 ° C.

Rulla bakverket till 5 mm och lina en smörjd 25 cm lös bottenfärgad tenn. Chill i kylskåpet medan du gör återstående fyllning.

Lägg ägget (200 ml) i en stor mätkanna. Tillsätt de kylda lökarna, den riven osten, persiljan och fyll på med mjölken - du får 700 ml blandning - krydda med lite salt och svartpeppar.

Ta bakverkskåpan från kylskåpet, lägg den på mellanhyllan på den förvärmda ugnen, häll försiktigt i ägg -onion-ostblandningen tills den är två tredjedelar full. Fyll inte över som flanan kommer att stiga under tillagningen. Baka i 30 - 40 minuter tills toppen är gyllenbrun och set men inte fast när den försiktigt pressas i mitten.

Ta bort från ugnen och vila i fem minuter före servering. Flan är härlig varm men kan också ätas kall.

Alternativ till Classic Cheese och Onion Flan

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 782
Totalt fett 59 g
Mättat fett 23 g
Omättat fett 19 g
Kolesterol 206 mg
Natrium 850 mg
kolhydrater 48 g
Kostfiber 4 g
Protein 16 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)