Elderflowersirap Recept

Äldreblommor infiltrar denna mångsidiga sirap med en unik arom och smak. Använd den för att göra drycker eller som en härlig toppning på färsk frukt, yoghurt och efterrätter.

Du kan använda färska eller torkade åldersblommor för detta recept, men smaken är bäst om du använder färska plockade blommor. Skörda hela blomhuvuden när de krämiga vita floretterna nyligen har öppnats. Var noga med att lämna några blommor på buskarna så att du (och fåglarna) kan njuta av äppelbjörkar på sensommaren.

Om du förföljer dina elderblommor från vilda växter, var 100% säker på din identifiering! Du vill använda Sambucus canadensis eller Sambucus nigra .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj blommorna och ge dem en bra skaka för att ta bort eventuella insekter eller skräp.
  2. Ta bort de små floretterna från stjälkarna med sax eller dina rena fingrar, släpp dem i en stor skål eller icke-reaktiv behållare (utan gjutjärn, koppar eller aluminium). Kompost eller kassera stammarna. De enda ätbara delarna av Sambucus är blommor och bär - alla andra delar är giftiga. Några omedelbara strumpebitar i med blommorna i detta recept kommer inte att skada dig, men du vill bli av med de flesta av dem.
  1. Tillsätt citronsaften och lust till blommorna.
  2. I en separat kruka, sätta sockret och vattnet till koka, omrör för att lösa upp sockret. När sockret är helt upplöst, häll den varma sirapen över elderblommorna och citronen. Blanda väl.
  3. Täck skålen eller behållaren. Låt blandningen stå vid rumstemperatur i 3 - 5 dagar. Under denna tid kommer smaken hos de äldre blommorna att införa sirap.
  4. Stam elderblommens sirap genom en sikt eller kolsyrare fodrad med ostklaff eller smörmuslin. Överför sirapen för att rengöra glasburkar eller flaskor.

Elderflowersirap kommer att hålla i kylskåpet i 1 månad. För längre lagring vid rumstemperatur, sug upp den spända sirapen. Häll det i rena burkar eller flaskor som lämnar 1/2-tums huvudutrymme. Process i ett kokande vattenbad i 10 minuter. När du har förseglat sirapen, håller du den vid rumstemperatur i minst ett år (lagra öppnade burkar i kylskåpet).

Serveringsförslag:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 165
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1 mg
kolhydrater 43 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)