Irländsk Whisky Basics

Irländsk whisky är en av världens stora whiskystilar, men folk frågar ofta bartendrar, "Vad är irländsk whisky?", Och medan svaret inte är enkelt, är en bred titt på den irländska whiskykategorin avgörande för att förstå denna stil av whisky .

Snabb irländska whisky fakta

Irländsk whisky är alltid stavad med en " e " i ordet whisky. Till skillnad från Scotch och många andra whiskyer i världen , hittar du alltid att whiskyer från Irland använder denna stavning.

Irländsk whisky var den mest populära whiskykategorin i Amerika före Förbudet och med en ökning av intresse för irländsk whisky igen, kan den snart återvända till sin dominerande plats som Amerikas favoritstil av whisky.

Irländsk whisky har en distinkt smakprofil som i allmänhet kan beskrivas som ljus och fruktig med tydliga spannmålspor. Det är en idealisk whisky för cocktails, inklusive den populära irländska kaffan .

Irländska Whisky Regulations

Irländsk whisky är en av de mest populära formerna av whisky i världen. Således en produkt från Irland, reglerna för produktion av irländsk whisky dateras tillbaka till 1880. De två huvudkomponenterna i lagarna är följande:

Irländsk Whisky destillation och åldrande

Traditionellt destilleras irländsk whisky triple i kopparpottstillstånd jämfört med den vanliga övningen av dubbel destillation för skotsk whisky . Dessutom är irländsk whisky i allmänhet inte utsatt för torvrök liksom många skotska whisky.

Enligt irländsk lag måste alla whiskyer vara minst tre år i fat.

Irländska Whisky klassificeringar

Irländska Whisky Distilleries

I åratal hade Irland endast tre arbetsdestillerier: Midleton, Cooley och Bushmills. Midleton och Cooley ligger i irländska republiken medan Bushmills ligger i Nordirland. Under de senaste åren öppnade hantverkare Dingle Distillery sina dörrar.

Liksom Scotch Whiskey- industrin har var och en av de tre största destillerierna husmärken som de producerar såväl som tredjeparts varumärken som produceras genom kontrakt.

Midleton och Cooley destillerier producerar både potten och korn whisky, medan Bushmills destillery producerar bara potten whisky (de gör dock källkorn whisky från Midleton destilleri).

Kilbeggan Distillery (även kallat Locke Distillery) upphörde sin verksamhet 1954 och öppnades 1982 som besökareattraktion och museum. På samma sätt är Old Jameson Distillery i Dublin tillgänglig för turer. Den irländska Whisky Trail har mer information om alla destillerier som finns tillgängliga.

Berömda varumärken av irländsk whisky:

Redigerad av Colleen Graham