Brun räkor från Nordsjön

Lär dig om Nordseekrabben, ett populärt tyskt skaldjur

Den bruna eller gråa räkorna ( Crangon crangon ) är en liten, ekonomiskt viktig decapod som fiskas i Nordsjön utanför Tysklands kust. På tyska kallas de "Nordseekrabben" eller "Nordseegarnelen". De kallas också "Granat" eller "Porre."

Brun räkor är mycket ömma och låga kalorier. Fyra uns har ca 87 kalorier, 18,6 gram protein och bara 1,44 gram fett.

Dessa räkor har 5 par bröstben (och fler ben på buken) och tillhör samma ordning som hummer och färskvatten kräftor, krabbor och räkor.

De har dock inte klor eller pincer, och simma istället för att gå.

Vuxna bruna räkor bor i djupare vatten utanför Nederländerna, Tyskland, Danmark och Belgien. De finns också från Vita havet utanför Ryssland söderut till Atlanten av Marocko. Omogna räkor bor i lera lägenheter under sommarmånaderna och flytta till djupare vatten under kallare månader, där vattentemperaturen fluktuerar mindre. De gömmer sig från rovdjur genom att gräva sig i sanden och förändra sin färg.

De når mognad på ungefär ett år och är små, 1 - 2 tum långa och 40 till 180 stycken per pund - utan huvud, med skalet. De betraktas som en delikatess i Tyskland, där de ofta serveras upplagda i en ny rulle med dressing ( recept här ), eller som ett mellanmål att skalla medan du dricker öl.

Räkorna som fångas i Nordsjön faller, men en stor turistattraktion. Båtarna eller trålarna använder stora dragnät för att komma åt slamflaskorna (video).

De drar i två till tre timmar och tar sedan fångsten ombord. Många båtar tillåter turister (se här) eller boka en gammaldags lera och fånga turné "Krabbenfang" (fjärde ram ned).

Peeling av dessa räkor görs oftast för hand, men räkorna säljs också skalade och frysta i 4 ounce och 8 ounce paket, vilket gör dem mycket tillgängliga.

Mer om räkor

Kallas också: Nordseekrabben, Nordseegarnelen, Porre, Granat, Gråräka, Brunräka