Brödben av lamm med ugnsrödda potatisar

Det är svårt att föreställa sig en semester eller festdag utan det traditionella rostbenet av lamm. Ledsaget av massor av läckra ugnsrödda potatis är det en klassisk grekisk maträtt som är älskad av många.

När du planerar hur stor ett lammben att beställa, ska du räkna på ett pund kött (okokt) per person. Mindre ben är smakligare och ger mer ömma rostar, så välj två mindre ben i stället för en alltför stor. Uppskatt 20-25 minuter stekningstid per pund kött.

Jag gillar att marinera lammbenet i kylskåpet i minst en timme eller två innan du rostar.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör marinaden: Lägg ingredienserna till en blender eller matberedare och bearbeta tills det är smidigt. Marinaden bör vara tjockare i konsistens så att den inte släpper köttet medan du lagar mat och bildar lite av en skorpa.

Placera köttet i en stor stekpanna. Pensla marinaden i tjockare lager som täcker så mycket kött som möjligt. Kyl tills du är redo att steke.

Förvärm ugnen till 425 grader.

Lägg potatisarna i en stor skål.

Drizzle med olivolja och krydda sedan med salt och peppar. Tillsätt vitlökspulver, oregano och rosmarin och kasta potatisarna väl för att täcka.

Placera potatisarna i botten av stekpannan och lägg en brunn i mitten. Lägg lammbenet på toppen av potatisarna.

Rosta vid 425 grader i 20 minuter. Sänk temperaturen 350 grader och fortsätt att steka upptäckt. Ett 9-pund ben kommer ta ca 3 timmar att laga mat.

Var noga med att basta potatiserna och lammet med panjuice medan de lagar mat.

Det är bäst att använda en pålitlig kötttermometer för att mäta doneness eftersom ugnar tenderar att variera. Jag gillar att ta bort lammet från ugnen när en termometer som sätts in i den mjukaste delen av benet når 155 grader (F).

Ta av lammbenet till en tallrik, täck och låt det vila i minst 15 minuter före skivning.

Medan lammet vilar, kan du öka ugnsvärmen till en låg, broig inställning och ge potatisen lite extra färg om det behövs. Annars ska du ta bort potatisarna på en tallrik, ge dem en citronspruta och ett strö salt och servera sedan med det skivade lammet.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1526
Totalt fett 100 g
Mättat fett 37 g
Omättat fett 48 g
Kolesterol 382 mg
Natrium 1 761 mg
kolhydrater 46 g
Kostfiber 6 g
Protein 106 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)