Bläckfisksallad med taiwanesisk fem-smaksås

Sallad är alltid en av de bästa matvarorna att äta under sommartiden. I själva verket är sallad bra att äta när som helst på året men en av mina favorit sommarrätter är denna bläckfisksallad med taiwanesisk fem-smaksås (五味 醬). Min man är bara nu verkligen uppvärmning till sallad i mitten av trettiotalet men jag gjorde det här den andra dagen och alla, min dotter var med, älskade det.

Taiwanesisk fem-smaksås är en populär doppsås för skaldjur i Taiwan. Taiwanesiska folket serverar denna sås med råa ostron, kokta räkor, kokta bläckfisk, bläckfisk och musslor. Du kommer att se denna sås i varje fiskrestaurang i Taiwan.

Denna 5-smaksås som namnet antyder omfattar fem olika smaker; sur, söt, bitter, kryddig och skarp. Jag har lagt till lite olivolja på detta recept eftersom jag hoppas att folk kan använda denna sås som salladsdressing snarare än bara en doppsås. Du kan justera mängden kryddor enligt din personliga preferens. Jag hittade köket jag fick från stormarknaderna här i Storbritannien är ganska surt så ibland lägger jag till lite extra socker för att göra denna såsötare. Du kan ersätta ättika med risvinäger, sherryvinäger eller vit vinäger som du önskar.

Om du inte är säker på att korsa bläckfisken eller om du tror att det bara är för mycket besvär eller kommer att ta för lång tid, skära bläckfisken i ringar eller helt enkelt tärning det. Vilken metod som helst är fullständig bra. Matlagning ska vara både roligt och gratis och du bör aldrig vara begränsad av ett recept. När jag arbetade som en bra matkock var vi bundna av recept, och det var bra för det matlagningsscenariot, men i min personliga matlagning gillar jag att improvisera mycket. På det sättet istället för att äta någon annans preferens upptäcker du din egen.

Också om du inte gillar kokt eller blancherad bläckfisk, kan du försöka ladla bläckfisken.

Jag hoppas att du gillar denna enkla, snabba och läckra salladsrätt från mitt hemland Taiwan.

Om du gillar recept så här snälla ta en titt på min bok "Home-Style Taiwanese Cooking"

Vad du behöver

Hur man gör det

förfaranden:

  1. Blanda alla ingredienser för 5-smaksås i en liten skål och lämna den åt sidan i minst 30 minuter.
  2. Koka lite vatten i en kastrull och blanchera broccoli tills det är ömt. Ta ut det från vattnet och svalna omedelbart under kallt vatten. Töm sedan vattnet. Lämna den åt sidan.
  3. Håll vattnet från blancherad broccoli och blanchera barnkornet på samma sätt. Kyl ned omedelbart under kallt vatten och dränera sedan vattnet. Lämna den åt sidan.
  1. Använd steg 3 vatten för att blanchera bläckfisk i 30 sekunder och svalna sedan omedelbart under kallt vatten. Töm sedan vattnet och lämna det åt sidan.
  2. Placera broccoli, baby majs, körsbärstomat och bläckfisk på en serveringsplatta och du kan drizzle såsen på toppen eller du kan bara servera såsen på sidan. Så folk kan använda såsen som doppa sås.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 636
Totalt fett 16 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 289 mg
Natrium 531 mg
kolhydrater 103 g
Kostfiber 14 g
Protein 36 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)