Crispy Sesam Tofu med grönsaker

Detta recept ger tofu en skarp och smakfull beläggning. För bästa struktur, var noga med att tömma tofubrunnen.

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Placera sesamfrön på en liten tallrik. Skaka tofuskivorna i sesamfrön för att belägga dem på alla sidor.

2. Värm 2 matskedar i oljan över medelhög värme i en stor stekpanna. Tillsätt tofu och koka tills guldbrun, ca 3 minuter på varje sida. Överför tofuen till en serveringsfat.

3. Tillsätt resterande matsked olja till stekpannan. Tillsätt lök, paprikor och ingefära och koka, omrör ofta tills grönsakerna mjukas, ca 8 minuter.

Rör i sesamoljan och tamari. Ta bort från värmen. Servera grönsakerna med tofu.

Recept Anteckningar och tips

• Tömning av tofu betyder helt enkelt att man häller ut vattnet som tofuen är förpackad i. Pressning innebär att den slingras i tyg eller pappershanddukar så att den sitter på handduken, viktas ner för att tvinga överflödets vatten in. Det finns flera anledningar att pressa vattnet ur tofu, bland annat för att göra det fastare och tjockare, för att göra det möjligt att absorbera andra vätskor och kryddor, såsom marinader och kryddglass, och för att undvika utspädning av såser och dressingar.

• Tofu görs genom att separera sojamjölk i ostmassa och vassla (en tunn, ljusgulfärgad vätska), pressa samman ostmassorna, skär den resulterande sojostocken i block och packa dem i vassle eller vatten. Mängden vassle som pressas ut ur sojamjölkfiltret under tofu-tillverkningsprocessen är vad som i slutändan bestämmer dess struktur. Mjuk tofu (ibland kallad japanskt tofu) har en mjuk konsistens, vilket är perfekt för att göra dips, förband och efterrätter. Fast tofu har en medeltäthet och är den bästa typen som ska användas när man gör tofu sallader och krypterad tofu. Extrafast tofu är tät, håller skivor eller kuber formar bra och är idealisk för skivor och stekpannor. Silken tofu har en mjuk, vaniljliknande konsistens och förpackas aseptiskt i 10 ounce behållare som inte kräver kylning. Även om silkesortimentet kommer i mjuka, fasta och extra fasta strukturer, är de alla ganska mjuka och ömma.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 309
Totalt fett 25 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 12 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 252 mg
kolhydrater 11 g
Kostfiber 4 g
Protein 16 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)