Traditionellt skotskt grötrecept

Upptäck en hälsosam och näringsrik frukosträtt av skotsk gröt. Det här receptet kräver rullade havre, vilket är ett av de hälsosammaste sätten att börja dagen eftersom det här långsamt släppta kolhydratet kommer att hålla dig nöjd från frukost till lunchtid. Det gör skotsk gröt en riktig super mat.

Sann gröt ska kokas i en panna och omröras med en träspurtle (pinne) men oroa dig inte, en träsked gör det bra.

Vad du behöver

Hur man gör det

Typer av havre för gröt

Goldilocks visste vad hon gjorde när hon åt gröt från varje skål och valde äntligen den bästa. Denna traditionella skotska skålen har många smaker och texturer. Vissa gillar det tjockt och sött, och andra lilkar det på den salta sidan med salt. Instant gröt (frowned på av grötpurister) är ofta slät och en lättare konsistens.

Havre som används för gröt bestämmer hur hjärtligt den slutliga skålen kommer att vara och hur länge att laga mat; Ju finare havre desto snabbare lagar tiden. Havre som används för gröt rullas vanligen i stället för krossad och skotsk havre, även känd som pinhead havre, är de som används för skotsk gröt.

Välj rullad havre om du vill ha en jämn konsistens och en gröt som lagar mat snabbt. Valsad havre har en medelkorn och används för havrekakor, kex och fyllning.

Näringsvärde av havre

Alla havre har samma näringsvärde så oavsett vilken typ du väljer, de är en kolhydrat med låg utsläpp och perfekt för en låg glykemisk indexdiet. Forskning visar också att de är användbara för att sänka kolesterol.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 35
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 151 mg
kolhydrater 8 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)