Allt om Selleria Root (Celery)

Hur man köper, lagrar och använder sellerirot

Sellerirot, även känd som knölhålan (så elegant!) Eller selleri knopp (så rå!), Är precis vad namnet skulle leda till att du tror att det är: rosen på selleri växten.

Denna fula bruna hårboll i en grönsak har en härlig mild, selleriliknande smak med en stärkelse, snarare potatisliknande konsistens. Det är en överraskande men vinnande kombination. Med "root" i sitt namn är sellerirot naturligtvis en rotgrönsak. Det betyder att det lagras bra, vilket gör det till en riktig behandling för lokala ätare på hösten och vintern.

När är Selleriroten i säsong?

Sellerirot är ofta tillgängligt året runt, speciellt i tempererade klimat, men är bäst i de kallare månaderna på hösten, vintern och våren. I kalla klimat hittar du det under sommaren och början av hösten. Färskt skördad sellerirot säljs ibland med stjälkarna och lämnar fortfarande fast, vilket är selleri och bör användas som sådan. Verkligen färsk selleri rot har en fabulously ömt konsistens perfekt i sallader.

Hur man köper sellerirot

Leta efter selleri rötter som känner sig tunga för sin storlek. Om någon grön eller stjälk är urskiljbar på toppen av roten, bör de vara fräscha och inte torkade eller slimiga eller visade. Sellerirot är notoriskt svårt att skala på grund av den håriga skalen och dess många nooks och crannies, så leta efter exemplar med så jämn yta som möjligt. Ingen är allt så smidig, men ju mindre djupt vråren, desto lättare kommer glödlampan att skrälla.

Om du ser knölhålan på marknaden med långa ljusa gröna stjälkar som fortfarande är fastsatta, klistra upp dem! Nyskörd sellerirot tenderar att vara mer öm och lättare att skala. Nästan som stjälkarna är, var noga med att skära av dem och förvara dem separat när du får sellerirotet hem - både roten och selleri kommer att vara längre så.

Hur man lagrar sellerirot

Eftersom sellerirot är en rotgrönsak, lagras den bra och under enastående lång tid om den hålls cool. Efter att ha tillbringat det mesta av sitt liv under jorden, har den också mörkret. Hålls löst inslaget i plast i kylskåpet, det kommer att vara upp till flera veckor, ännu längre om det nyskördas.

Viktigt, skäll inte sellerirot för att lagra det - de skalade grönsakerna oxiderar och blir bruna. Tvätta inte det heller. Om det har smuts som klibbar på skalen (det gör ofta) borsta bort vad du kan, och lagra sedan roten löst i plast för att hålla smutsen kvar. Som med alla rotgrönsaker kommer bitar av smuts som håller fast vid det faktiskt att hjälpa selleriroten att vara fräsch längre.

Hur man förbereder sellerirot

Sellerirot måste skrällas och vara aggressiv när du gör det. Ta bort allt det svagt håriga bruna exteriöret för att avslöja det krämiga, fasta köttet inuti. Jag skojar inte. Allvarligt, skalla eller skära av alla de bruna grejerna innan du hoppar in för att förbereda något recept. Den fibrösa skalen är inte kul att bita in i.

Selleri Root Recept

Sellerirot är mest klassiskt och används vanligen strimlat och kokt i en enkel Selleri Rootsalad . Det är också gott att lägga till soppor (som Cream of Celery Root Soup ) och grytor.

Tillsätt sellerirot till potatismos för en bra twist.

Som alla rotfrukter är sellerirot ganska flexibel, bra att rosta, bräda eller simma. Se 10 sätt att använda rotgrönsaker för fler idéer.