Är Sago detsamma som Tapioca Pearl?

Perfekt kokta tapiokapärlor är mjuka men lite tuffa

Strängt taget är sago gjord med stärkelsen från gropen av en rad tropiska palmer. Tapiokapärlor, å andra sidan, är gjorda med tapioka eller stärkelsen från kassava, en rotskörd. Användning av stärkelse är inte alltid utbytbar.

Storlek betyder inte alltid

De tjuvbollar som världen har blivit förälskad i sedan adventen av bubbelte är tapiokulor. Och även om vissa hävdar att sagobollar är större än tapiokapärlor, är det bara inte sant att man enkelt kan berätta skillnaden mellan sago och tapiokapärlor med sin storlek.

Båda säljs i olika storlekar, färger och smaker . För att se till att du köper sago eller tapiokapärlor, kolla ingredienslistan i förpackningen.

I de flesta delar av Sydostasien kan tapiokapärlor köpas redan kokta och klara att användas. För resten av världen säljs tapiokapärlor i torkad form och kräver kokning före användning.

Betyder färg något?

Är färgen på tapiokapärlet baserat på dess smak? Inte alltid. I de flesta fall är färgningen artificiell och endast avsedd för visuell spänning.

Om artificiell matfärg är något som skrämmer dig, gå till de vita tapiokapärlorna. Vit är deras naturliga färg eftersom de är gjorda av stärkelse.

De är också neutrala provsmakningar eftersom stärkelse, även om det har en distinkt känsla i munnen, inte har någon minnesvärd smak.

Tips för Matlagning Tapioca Pärlor

I sin torkade form är en tapiokapärla vit och ogenomskinlig.

Efter kokning sväller sfären till nästan dubbelt så stor som originalet och blir genomskinligt.

Vissa kockar insisterar på att tapiokapärlor måste blötläggas i kallt vatten före kokning. Men detta verkar kontraproduktivt eftersom stärkelsen börjar lösa upp i kallt vatten omedelbart efter kontakt och pärlorna förlorar sin form även innan de når kaminen.

Det är samma princip när du använder tapiokastärkelse i pulverform. Tillsätt en tesked tapiokastärkelse till rumstemperaturvatten och stärkelsen blandar sig i vattnet. Men tappa en tsk tapiokastärkelse i varmt vatten och det kommer att bildas i en klump.

Så, om du inte gör en pudding med dina tapiokapärlor, hoppa över blötläggningsdelen. Lägg dem till vattnet endast efter att vattnet har nått kokpunkten. Se till att tapiokapärlorna kokar i mycket vatten. Fyra koppar vatten för varje kopp torkade tapiokapärlor är en bra utgångspunkt. Mer kommer inte att skada men mindre vatten rekommenderas inte.

Grundläggande Recept