Vinho Verde 101

Ingenting säger "sommar" som ett glas Vinho Verde gör med sin tårta och brusande ljushet! Inte det som stannar portugisiska från att dricka det vid alla andra tider på året också.

Detta vin har just börjat nå radaren av amerikanska vinrätter. Enligt Portugal Global Trade & Investment Agency köpte amerikaner 5,5 miljoner flaskor av det under 2012. Även om det kanske inte kommer nära några andra importerade vininköp, när du anser att det var bara drygt 1 miljon flaskor för ett tag sedan och att det kommer från en mycket liten region i ett mycket litet land, är det ett ganska imponerande nummer!

Vad är Vinho Verde?

Den bokstavliga översättningen av Vinho Verde är "grönt vin", men det som verkligen betyder är "ungt vin". Detta vin är särskilt menat att konsumeras medan det fortfarande är ung, vanligtvis inom ungefär ett år.

Vinho Verde kan vara vilken som helst färg: röd, vit eller ros, även om den är den vita som är lättast att hitta och oftast köpt här i USA. Den vita Vinho Verde är vanligtvis en blek citron eller halmfärg. Alkoholhalten är mellan 8,5 och 11%.

Oavsett vilken färg den är, är den markerad av en lätt brännhet, som varierar från vingård till vingård. Vid mindre än en kolonn koldioxid kvalificeras det inte riktigt som ett halvmousserande vin, vilket visar hur mycket ljus bruset är.

Personligt sett hittar jag sin tårta och försiktigt bubblande natur fungerar bäst i de vita sorterna. Jag har aldrig provat rosenversionen av detta vin, men jag har haft röda och bryr mig inte om dem.

Men det är bara min personliga smak och jag känner folk som tycker om rött.

Vilka typer av druvor används?

Det finns flera olika druvtyper som används för att göra Vinho Verde, och varje odlare har sin egen speciella kombination.

Vitar jäsas vanligtvis från Loureiro, Arinto, Trajadura, Avesso och Azal druvor.

Röd är gjord med Vinhão, Borraçal eller Amarel, och rosen från Espadeiro och Padeiro druvor.

Var är det växt?

För att vara juridiskt klassificerad som Vinho Verde och markerad med Denominação de Origem Controlada (DOC), måste vinet komma från Entre-Douro-E-Minho-området i Portugal, vilket betyder "mellan Douro och Minho." Detta ligger i det övre nordvästra hörnet av Portugal, markerat av Minho-floden vid den spanska gränsen på toppen, Atlanten i väster, Douro-floden i söder och bergen i öster.

Inom denna region finns 9 delområden: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva och Sousa.

Det finns ungefär 30 000 små odlare som gör Vinho Verde i regionen. En av de intressanta egenskaperna hos dessa vingårdar är att druvorna odlas på väldigt höga trellises, och ibland även upp telefonspår! Anledningen till detta är att undvika att rotna vid botten av växterna (det är en fuktig region), men också att ge utrymme för några av dessa småodlare att plantera grönsaker för sina familjer att äta.

Vad går bra med Vinho Verde?

Den vita Vinho Verde går bra med samma mat som något ljust vitt vin kommer att gå med. Skaldjur är stor på listan, förstås.

Testa det med Funchal Fish Stew , till exempel. Det är också perfekt som en brunchdrink istället för champagne eller prosecco .

Röda och rosor går bra med skaldjur också. Om du vill ha dem med kött, parar de bäst med lättare rätter, som kocksallad eller grillad biff.

Prisklass

Jag räddade den bästa informationen om Vinho Verde till slutet! De stora nyheterna om dessa viner är att de är super överkomliga . Du kan köpa de flesta av dem för under $ 10 och några till och med så låga som $ 5. När det gäller kvalitet har jag ännu inte köpt en dålig flaska av grejer och har inte sett en korrelation mellan pris och smak hittills.