Vägning och mätning i turkiskt kök

Officiellt är det metriskt. I verkligheten bestämmer dina ögon.

Turkiet använder det metriska systemet för att mäta vikt och volym. När det gäller matlagning, eftersom de flesta recepten skickas ner genom familjen eller lärt sig från vänner, finns det fortfarande brist på sanna standardiserade åtgärder. Detta gör ibland svårt att reproducera och utveckla recept. Men det gör dig också en bättre intuitiv kock, eftersom du ofta måste lita på din egen dom.

Ögonet bestämmer sig för turkisk matlagning

Kockar lita ofta på vad som kallas "göz kararı" (GOES 'KAR'-ARE'-uh), vilket betyder "ögat beslut" när ingredienser läggs till recept.

Det finns sätt att mäta, de är bara inte exakta. De flesta kockar lärs med hjälp av bekanta objekt som en mätreferens. Till exempel kan ett recept kalla på ett "vattenglas" av mjöl.

Vattenglaset som mätverktyg

Alla vet hur mycket en vanlig turkisk vattenglas rymmer. Problemet är att alla har ett något annat stort vattenglas! Detta gäller för nästan allt från koppar och skedar till nypa och knippar.

Med den ökande populariteten hos cookbooks, matwebbplatser och receptdelning, med hjälp av det metriska systemet, har blivit mer populär när man pratar om recept. Men även professionella kockar fortsätter att använda det gamla, kända systemet.

Vanliga mätningar och turkiska ekvivalenter

Här är en lista över de vanligaste åtgärderna och deras turkiska motsvarigheter som används i det turkiska köket.

Shopping och vägning

När du handlar på någon lokal marknad eller stormarknad, har alla förpackade varor sin vikt i gram. Om du vet ungefär hur mycket du behöver, har du inga problem.

När du handlar i basarer och grönsaker för grönsaker och torra varor som ris, bulgur, mjöl och oliver, har de flesta försäljare en gammaldags skala med vikter. De kommer noga att placera dina varor i en brun papperspåse och väga dem innan du pratar för priset.

Samma sak gäller när man köper kött i slaktbutiken. Du kommer att be om det i gram, och de kommer att väga ut det på en gammal skala för dig.