Zeppole di San Giuseppe - Cream-Fyllda Donuts från Neapel

I Italien är 19 mars helgdagens San Giuseppe (Saint Joseph) och även Fars dag. Det är en särskilt viktig fest i södra Italien och mest celebrated på Sicilien, där San Giuseppe är skyddshelgon. Som med alla italienska firande gäller det traditionella matar och de mest kända av dessa är zeppola di San Giuseppe, en luftig munk fylld eller toppad med konditorivaror och slutade med en amarena (mörk sur körsbär i sirap - du kan ofta hitta dem i italienska livsmedelsbutiker, specialbutiker eller på nätet) ovanpå. Även om namn och ingredienser, som med de flesta italienska rätterna, kan variera i stor utsträckning efter region, säljer konditorier i hela Italien stekt bakverk på denna dag. Ibland dammas de helt enkelt med pulveriserat eller granulärt socker, eller de kan fyllas med vispgrädde, chokladkräm, vanilj eller sötad ricotta, fylld med choklad eller kandad frukt.

Den mest kända och utbredda versionen, och den som beskrivs i detta recept, har sitt ursprung i Neapel.

Även om de är stekta, är de lätta och inte alltför söta, eftersom degen är densamma som den ljusa och luftiga pâte à chouxdegen som används för flöskålar, eclairs och andra klassiska franska godisar och innehåller inget socker. Faktum är att för en lättare version kan du lätt baka dem istället för stekning.

Vad du behöver

Hur man gör det

För degen:

  1. Placera vatten, salt och smör i en liten kastrull över hög värme. Koka, omrör hela tiden. När smöret har smält, vispa i mjölet och fortsätt att rörma, med en visp eller träsked, tills smeten är jämn och håller inte fast vid krukans sidor.
  2. Avlägsna från värme och överför degen till en skål för att svalna till rumstemperatur. När den har svalnat, tillsätt äggen en åt gången, blanda väl efter varje tillsats. Kyl medan du förbereder konditorifyllningen (20-30 minuter).

För fyllningen:

  1. I en liten skål, slå äggulorna med sockret tills de kombineras. Tillsätt mjölet i äggblandningen, vispa väl tills den kombineras. Placera mjölk och citronskal i en medelstor, tungbottenpanna och koka upp den med hög värme. När mjölken börjar koka, ta bort den från värmen och tillsätt långsamt äggblandningen, viska hela tiden tills blandningen är jämn. Återgå till medelvärme och fortsätt whisking tills grädden förtorkar. Överför grädden till en skål, täck ytan med en bit av pergamentpapper och låt svalna. Under tiden, gör zeppole.

För zeppolen:

  1. Förbered åtta 3 tum (8 centimeter) rutor av pergamentpapper eller aluminiumfolie. Överför degen till en konditoriväska med ett stjärnformat spets. Rör en degenhet på varje kvadrat av papper eller folie, ca 2 tum i diameter, för att bilda en munkform.
  2. Värm flera inches av stekolja i en stor kruka med höga sidor till 320 grader F (160 C). Släpp zeppolen (fortfarande på papperet eller folien) i en eller två åt gången, för att undvika trängsel. Pappret eller folien kommer att lossna sig efter några sekunder, och du kan ta bort den från oljan med tang eller en skedad sked. När puffy och golden brown, ta bort varje zeppola med en slits sked och dränera på en pappershandduksfodrad tallrik eller bricka. När det är tillräckligt kallt att hantera, fyll en annan konditoriväska med konditorivaror och ett stjärnformat spets. Skiv zeppolen i halva och fyll i en ring med konditorivaror. Placera den övre halvan på grädden och fyll sedan i mitthålet med lite mer konditorflöde. Placera en amarenakörsbär ovanpå grädden i mitten av varje munk, sedan damm alla dem lätt med socker. Servera varmt.

variationer: