Vad är agar-agar?

Vegetarisk alternativ till gelatin

Agar-agar, ibland kallad Kina gräs, kanten eller bara agar är en gelatinös polysackarid härrörande från röda alger. Agar används för att gela många livsmedelsprodukter, såsom puddingar, desserter, gelé godis, soppor, såser och mycket mer. Agar är ett populärt vegetariskt alternativ till gelatin , som är gjord av djurben, hud och bindväv.

Egenskaper hos agar

Agar är en värdefull ingrediens av mer anledningar än att bara vara vegetarian.

Till skillnad från gelatin, som smälter vid kroppstemperaturen, blir agar fast vid varma temperaturer. I själva verket stelnar agar vid temperaturer under 50 grader Celsius, vilket innebär att kylning inte krävs för att sätta en agargel.

Agar är också ett mycket kraftigare gelningsmedel än gelatin. En tesked agar ger lika mycket förtjockningskraft som åtta teskedar gelatin. Det är viktigt att notera att även om både agar och gelatin kommer att stelna vätskor, är de resulterande texturerna något annorlunda.

Agar kommer inte att ge någon färg, smak eller lukt till maten till vilken den tillsätts.

Näringsvärde av agar

Agar är 80% fiber, innehåller inget fett, inget protein och bara en liten mängd kolhydrater. Tio gram eller två matskedar agar innehåller bara tre kalorier, härledda från sin lilla mängd kolhydrater. På grund av agarens höga nivåer av fibrer används agar ibland som ett kosttillskott för att främja fullhet eller som laxermedel.

Agar innehåller också en liten mängd jod och andra spårmineraler.

Hur man använder agar

På grund av agarens höga smältpunkt måste det lösas upp i varmt vatten före användning. Typiskt tillsätts agar till en vätska och kokas för att säkerställa att den är fullständigt upplöst. Andra ingredienser kan tillsättas vid den tiden, men blandningstemperaturen måste förbli över 50 grader Celsius, eller blandningen stärker omedelbart.

När alla ingredienserna har tillsatts kan blandningen hällas i en form och får svalna och stelna. Ingen kylning behövs för att stelna blandningen, men du kanske vill kyla av livsmedelssäkerhetsskäl, beroende på vilka ingredienser som används.

Mängden agar som behövs beror på vilken sort som används. Agarflingor är inte lika täta som agarpulver, och mer kommer att behövas för att gelera samma mängd vätska. En tesked agarpulver kommer att tjocka ungefär en kopp vätska, medan en matsked agarflingor kommer att behövas för att tjocka upp en kopp vätska. Se alltid förpackningsanvisningarna för att få det exakta förhållandet som behövs.

Var att köpa agar

Eftersom agar är ett populärt vegetariskt alternativ till gelatin säljs det vanligtvis hos hälsokostaffärer. Större livsmedelsbutiker som har ett lämpligt urval av naturliga eller hälsokostmat kan också bära agar. Agar är också en vanlig ingrediens i många asiatiska efterrätter, så det kan lätt hittas på asiatiska och andra etniska marknader. Online-leverantörer är ett annat alternativ för dem som bor i områden utan många livsmedelsbutiker.