Torta de Fiambre: Urugayansk skinka och Osttart

Torta de Fiambre är en salig Uruguayansk tårta med en fläckig empanadisk skorpa och är fylld med skinka, ost, ägg och ibland tomatskivor och / eller en krämig vit sås. Torta de Fiambre är som en stor rund empanada och serveras i kilar. Ordet "fiambre" är namnet på en slags skinka som finns i Uruguay, men fiambre är också namnet på en helt separat Guatemalansk maträtt (en omsorgsfullt lagad sallad som serveras på All Souls Day). Även om torta de fiambre vanligtvis åtnjuter som mellanmål eller " merienda ", gör det en utmärkt lunch eller lättmaträtt.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Förbered degen: Blanda mjölet, bakpulveret och saltet i en medium skål.
 2. Använd en gaffel för att röra i vegetabilisk olja, smält smör och äggulor tills det bara blandas.
 3. Värm mjölken tills den nästan kokar. Tillsätt mjölken, lite åt gången, tills blandningen kommer ihop i en deg. (Du kanske inte behöver all mjölk). Degen ska vara lite mjuk och inte smula. Vik degen i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter.
 1. Smält 2 msk smör i en liten kastrull. Vispa i 2 matskedar mjöl och värma, rör om tills det är väl blandat och bubblat.
 2. Vispa i 3/4 kopp mjölk och fortsätt att värma, omrör hela tiden tills såsen tjocknar. Rör i parmesanost och avlägsna från värme. Lägg åt sidan för att kyla något.
 3. Förvärm ugnen till 400 grader. Dela degen i halva. På en mjölad yta rullar du ut halva degen i en tunn 9-10 tums cirkel. Placera degen på ett smurt bakplåt.
 4. Laga skinkorna på degcirkeln och lämna ca 3/4 tums gräns av deg runt kanten. Skiv skivorna av ost på toppen av skinkan och tomatskivorna ovanpå.
 5. Spred gräddesåsen över tomaterna och toppa med skivor hårdkokt ägg.
 6. Rulla ut den andra halvan av degen i en liknande cirkel. Placera cirkeln ovanpå skinka och ost, och täta kanterna på bottenskiktet med toppskiktet hela vägen.
 7. Vispa 1 ägg med en matsked vatten och borsta bakverk med äggblandning. Placera tårta i ugnen och sänk temperaturen till 350 grader. Baka bakverk tills det är guldbrunt, ca 25 minuter.
 8. Ta bort tårta från ugnen och servera varma eller vid rumstemperatur.

Serverar 4 personer som huvudrätt.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 400
Totalt fett 27 g
Mättat fett 12 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 211 mg
Natrium 814 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 2 g
Protein 17 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)