Ujikintoki Kakigori: Japansk Sweet Treat

Japansk rakad is kallas kakigori. Det finns en mängd olika smaker, och en traditionell sort är Ujikintoki gjord med rak is i botten, drizzled med grön tesirap och toppad med röd bönpasta . Andra vanliga påfyllningar inkluderar shiratama dango ( mochi ), sötad kondenserad mjölk och grön te glass . På en varm och fuktig sommardag ger ätbar rakad is med omedelbar förfriskning och kyler dig ner.

Ujikintoki är en av de mest romantiskt namngerade efterrätterna. Uji är en stad i Kyoto Prefecture, Japan, där odling av premium-grade Uji Gyokuro grönt te har en tusen år gammal historia; Teplantorna skuggas i några veckor före skörden. Uji är hem till det UNESCO-utsedda världsarvslivet Byodo-in Temple, som inte alltid ingår som en destination i en rundtur i Kyoto, men ett måste-se stopp tillsammans med andra berömda forntida helgedomar som Kiyomizu-dera-templet och Kinkaku- ji tempel i regionen. Kintoki hänvisar till röda bönor kokta i obearbetad sockersirap. Sakata Kintoki, en folkhelt som sägs ha rödaktig hud och sålunda ofta målade röd i storybooks, kan vara källan till dessertens långa namn.

Den typiska raka isen som du ser är gjord med fruktiga smaker som jordgubbe, melon, citron eller blå Hawaii och de kan köpas på sommarfestivaler och matboder i Japan. Ujikintoki serveras dock bara i restauranger eller söta butiker under sommaren, och det är en ganska speciell behandling.

Du kan köpa en barbermaskin, om du vill, men du bör bara göra det efter att ha gjort lite forskning och läs recensioner. Billiga shave ice maskiner är lätta att driva men kommer inte göra den snygga, fluffiga, snöiga raka isen. För att använda de billiga modellerna sätter du helt enkelt isblocket, lägger upp maskinens topp och trycker ner för att börja raka isen. Dessa maskiner kommer oftast bara med 2 isformar, så du kanske vill använda plastkoppar med samma diameter för att frysa ytterligare isblock. Varje isblock gör bara en skål med rakad is.

Följande recept är enkelt; bara se till att du har alla ingredienserna till hands.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lös upp grönt tepulver och granulärt socker i 2 matskedar varmvatten.
  2. Kyl sirap och lägg i en liten serveringsskål.
  3. Barbera isen över den gröna te sirapen, med hjälp av en barberad ismaskin.
  4. Topp med anko.
  5. Häll sötad kondenserad mjölk över isen.