Turkiskt kött- och potatisgryta Recept

Det finns oändliga sorter av köttbulle, eller "köfte" (KUF'-tay) rätter i turkiska köket. Endless kombinationer av nötkött och lamm, kryddor, färska örter, brödsmulor eller bulgur grillas, stekas och bakas. I Turkiet finns det en typ av "köfte" för alla.

Många "köfte" rätter är lokala favoriter och bra exempel på turkiska regionala rätter . En av de mest älskade recepten för hemkockar och restaurangkockar kommer från kuststaden İzmir, en gång känd som Smyrna. Det kallas "İzmir Köftesi" (är-MER "KUF'-tay-see), som helt enkelt betyder" köttbullar från Izmir. "

Även om namnet kan tyckas enkelt är smaken av denna maträtt extraordinärt. Det är särskilt ömt och saftig eftersom det är dubbelt kokt.

Köttbullarna och potatiserna stekas först och lägg sedan i grytan med grönsaker och sås för att baka till perfektion. Vår- och sommartomater fungerar bäst, men du kan även använda konserverad tomatpuré under vintermånaderna.

'İzmir köftesi' är en bra framåträtt. Faktum är att smakerna har en chans att smälta om det sitter i kylskåpet över natten och smaken är ännu bättre när den uppvärms nästa dag. Fortsätt och prova denna favorit i ditt eget kök. Det kan bli en familjens favorit.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Börja med att förbereda köttbullarna. Sätt nötköttet i en stor mixskål. Skaka löken och dränera extra juice. Lägg det till köttet.
  2. Våt det gamla bruset med varmt vatten. Kram ut vattnet och lägg det till köttet. Lägg kryddorna, hackad persilja och ägg.
  3. Knippa blandningen ihop i flera minuter tills den är väl kombinerad. Ställ den åt sidan för att låt den vila i några minuter. Bryt av valnötstorlekar av köttblandningen och gör avlånga köttbullar genom att rulla dem mellan handflatorna.
  1. Lägg ca 1 tum olja i en stor stekpanna och värma på högt. Smaka köttbullarna tills de är snyggt bruna på alla sidor. Töm dem på pappershanddukar.
  2. Skala potatisarna och skära dem i kilar. Stek dem i samma olja som köttbullarna tills de mjuknar och vänd ett ljus gyllenbrunt. Töm dem på pappershanddukar.
  3. I ett stort ugnssäkert grytbricka, ordna de kokta köttbullarna för att täcka hela botten av facket. Sedan ordna de kokta potatisarna jämnt över köttbullarna.
  4. Skär två tomater i kilar. Rengör gröna och röda paprika och skär dem i stora band. Ordna grönsakerna tillsammans med potatisarna.
  5. Rosta två tomater till såsen. Blanda dem med tomatpasta och varmt vatten. Tillsätt salt och peppar. Häll blandningen över grytan.
  6. Baka den i en 390 ° F / 200 ° C ugn i ca 30 minuter eller tills tomaterna och paprikorna är mjukade och lite bruna.
  7. Servera din köttbulle med rostat bröd för att doppa i saften.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 711
Totalt fett 63 g
Mättat fett 11 g
Omättat fett 30 g
Kolesterol 77 mg
Natrium 673 mg
kolhydrater 19 g
Kostfiber 3 g
Protein 20 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)